Zamknij

Powrót do szkolnych ławek? Tych 7 produktów poprawi pamięć i koncentrację

13.42, 14.09.2022 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Początek roku szkolnego to dla uczniów czas ciężkiej pracy. Efekty będą widoczne na świadectwach. Na problemy z pamięcią i koncentracją pomogą produkty typu brainfood. Dieta powinna być bogata w witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe omega 3. Które produkty warto wprowadzić do diety?

Orzechy na pamięć i koncentrację

Orzechy zawierają magnez. Wpływa on pozytywnie na nasz układ nerwowy oraz chroni organizm przed szkodliwym działaniem metali ciężkich. Dobre wyniki w nauce osiągniemy, sięgając po orzechy włoskie, arachidowe, makadamia, laskowe, migdały oraz orzechy nerkowca. Oprócz magnezu zawierają one nienasycone omega 3 oraz witaminy z grupy B. W przerwie możemy schrupać przekąskę studencką. Jest to mieszanka orzechów i bakalii. Gazetka Lidl to doskonałe źródło informacji o promocjach na produkty spożywcze. 

Rośliny strączkowe – sycący produkt dla mózgu

Rośliny strączkowe zawierają antyoksydanty. Ponadto to doskonałe źródło magnezu i węglowodanów. Ciecierzyca, soczewica, groch oraz fasola zapewnią nam uczucie sytości na długi czas. Rośliny strączkowe ugotowane i zapieczone w piekarniku to smaczna przekąska. Zastąpi ona chipsy oraz wesprze pracę mózgu na długie godziny lekcyjne. 

Produkty bogate w potas na poprawę koncentracji

Banany, pomidory oraz awokado to produkty bogate w potas odpowiedzialny za przewodzenie impulsów nerwowych. Jeśli widzimy pomidory w promocji, warto po nie sięgnąć. Sałatka lub zupa krem z pomidorów "nakarmi" nasz mózg. Na szczególną uwagę zasługuje awokado. To cenne źródło kwasu tłuszczowego omega 3. Pełnoziarniste pieczywo z guacamole lub czekoladą zrobioną z awokado to najlepsze przekąski dla dzieci i młodzieży. Smakują wyśmienicie oraz poprawiają pamięć i koncentrację. 

Ryby morskie oraz owoce morza wspierające pracę mózgu

Chcąc wesprzeć pracę mózgu, możemy sięgnąć po ryby tj. makrela, tuńczyk oraz śledzie. Podobnie jak orzechy oraz awokado to doskonałe źródło niezbędnych dla naszego organizmu kwasów omega 3. Ryby morskie są źródłem witamin z grupy B. Usprawniają one pracę mózgu oraz przewodzenie impulsów nerwowych. Zarówno dzieci, jak i dorośli powinni włączyć ryby do diety. 

Węglowodany złożone jako doskonały brainfood 

Pełnowartościowy chleb ziarnisty, kasza gryczana, płatki owsiane, ciemny ryż oraz makaron usprawnią pracę naszego mózgu. Spożywając wyroby pełnoziarniste, dostarczymy naszemu mózgowi energii do pracy. Dzięki temu łatwiej będzie nam się skoncentrować oraz zapamiętać przyswajany materiał. Ważne jest, aby sięgać po zdrowe dodatki do chleba oraz innych węglowodanów. 

Produkty będące źródłem żelaza niezbędne do właściwego funkcjonowania mózgu

Źródłem żelaza są wołowina, wątróbka, filet z kurczaka, ryby oraz rośliny strączkowe. Produkty bogate w żelazo należy spożywać z dodatkami bogatymi w witaminę C. Znajdziemy ją w cytrynie oraz kiszonej kapuście. Żelazo dotlenia nasz mózg, poprawiając naszą pamięć oraz koncentrację. 

Produkty bogate w antyoksydanty

Jeżyny, jagody oraz maliny zawierają antyoksydanty. Opóźniają oraz zapobiegają one uszkodzeniu komórek. Znajdziemy je w produktach bogatych w witaminę C i E. Do naszej diety warto włączyć także cytrynę, kakao, zieloną herbatę czy czerwoną paprykę. Wysoki poziom przeciwutleniaczy wspiera naszą pamięć i koncentrację. 

Odpowiednio dobrana dla dzieci dieta poprawi ich koncentrację oraz wpłynie pozytywnie na zdolność zapamiętywania. 

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%