Były już potrawy z grzybów, swojski chleb i przeróżne pasty. Teraz przyszedł czas na słodkości z wyjątkowego, znanego na naszym terenie składnika. Spotkania są darmowe, wystarczy się zapisać!
W Bibliotece – Centrum Kultury i Promocji Gminy Lubiewo trwają warsztaty kulinarne. Dotychczas odbyły się dwa spotkania z lokalną restauratorką Ewą Kufel. Pierwsze zajęcia rozpoczęły przygodę z grzybami, których w Borach Tucholskich ostatnio nie brakuje. Uczestniczki poznawały kulinarne sekrety, dzięki którym dania z grzybami mają wyjątkowy smak. Pod okiem prowadzącej przyrządzono: dwa rodzaje sosów grzybowych, rwany chlebek, paszteciki nadziane farszem z kapustą i grzybami oraz pierogi.
Podczas drugich warsztatów działano pod hasłem: "z chlebem i na chleb". Panie przygotowały aż 10 rodzajów rożnych past, które są zresztą doskonałym sposobem, by nic, co mamy w lodówce, się nie zmarnowało.
Teraz przyszedł czas na spotkanie z kuchnią numer 3! Tym razem poprowadzi je Marzena Przytarska, która zdradzi, jak upiec ciasto z buraka cukrowego. Warsztaty odbędą się już w najbliższy wtorek (4 października 2022 r.) o godzinie 17:00 w B-CKiP (Lubiewo, ul. Witosa 1). Udział w warsztatach jest bezpłatny, ale obowiązuje ograniczona liczba miejsc. Zgłoszenia przyjmowane są pod numerem tel. 512-864-195 lub bezpośrednio w B-CKiP. Warto wspomnieć, że każde spotkanie kończy się wspólną degustacją. Cykl zajęć kulinarnych organizowany jest w ramach projektu "Teraz biblioteka".
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz