Zdrowe tłuszcze są kluczowym składnikiem każdej zbilansowanej diety, która wspiera pracę mózgu oraz stanowi źródło energii. Sprawdź, co jest najlepszym dostawcą kwasów omega 3, omega 6 i dlaczego tłuste ryby morskie powinny być stałym elementem jadłospisu. Zapraszamy!
Obecność tłuszczu w ludzkim organizmie jest niezbędna, a ma to związek z wieloma czynnikami. Jednym z nich jest świadomość, że tłuszcze umożliwiają rozpuszczanie witamin A, D, E oraz K. Właściwe tłuszcze budują również błony komórkowe i generują ruch mięśni, poprawiają nasz układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi. Nie można zapomnieć o zaletach dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i podnoszeniu kondycji skóry oraz włosów. Zdrowe tłuszcze mają wiele zastosowań i pozytywnych aspektów w wielu obszarach.
Rodzaj tłuszczu zależy od kształtu łańcucha węglowego, jego długości, a także ilości atomów wodoru, które połączone są z atomami węgla. Rozróżniamy tłuszcze trans, które wykazują szkodliwe właściwości, tłuszcze nasycone oraz jednonienasycone i wielonienasycone.
Oleje roślinne są głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Właśnie dlatego powinniśmy spożywać olej rzepakowy, oleje z pestek i nasion, tłuszcze z orzechów, a także awokado. Dobrym przykładem jest również oliwa z oliwek. Pożądane tłuszcze uzyskamy także z łososia, makreli, sardynek.
Warto pamiętać, że nieprawidłowe przechowywanie może spowodować utratę najlepszych właściwości tłuszczy. Większość produktów wymaga jedynie suchego i zaciemnionego pomieszczenia oraz temperatury pokojowej, ale kilka pozycji należy magazynować właśnie w lodówce. Mowa o oleju sezamowym, lnianym, z orzechów włoskich oraz tranie.
Restrykcje zastosowania odnoszą się również do procesu smażenia. Ta procedura nie jest wskazana w przypadku oleju rybiego, sezamowego, lnianego, a także z pestek dyni i winogron.
Aby rzetelnie zakwalifikować produkty, które przydają się w naszej diecie, zaczniemy od podziału wszystkich kwasów tłuszczowych. Wyróżniamy: