Zamknij

Zdrowe tłuszcze - bogactwo kwasów omega 3 i omega 6

artykuł sponsorowany 13:32, 25.11.2021 Aktualizacja: 13:32, 25.11.2021

Zdrowe tłuszcze są kluczowym składnikiem każdej zbilansowanej diety, która wspiera pracę mózgu oraz stanowi źródło energii. Sprawdź, co jest najlepszym dostawcą kwasów omega 3, omega 6 i dlaczego tłuste ryby morskie powinny być stałym elementem jadłospisu. Zapraszamy!

Zdrowe tłuszcze, czyli jakie?

Obecność tłuszczu w ludzkim organizmie jest niezbędna, a ma to związek z wieloma czynnikami. Jednym z nich jest świadomość, że tłuszcze umożliwiają rozpuszczanie witamin A, D, E oraz K. Właściwe tłuszcze budują również błony komórkowe i generują ruch mięśni, poprawiają nasz układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi. Nie można zapomnieć o zaletach dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i podnoszeniu kondycji skóry oraz włosów. Zdrowe tłuszcze mają wiele zastosowań i pozytywnych aspektów w wielu obszarach.

Rodzaj tłuszczu zależy od kształtu łańcucha węglowego, jego długości, a także ilości atomów wodoru, które połączone są z atomami węgla. Rozróżniamy tłuszcze trans, które wykazują szkodliwe właściwości, tłuszcze nasycone oraz jednonienasycone i wielonienasycone.

Oleje roślinne są głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Właśnie dlatego powinniśmy spożywać olej rzepakowy, oleje z pestek i nasion, tłuszcze z orzechów, a także awokado. Dobrym przykładem jest również oliwa z oliwek. Pożądane tłuszcze uzyskamy także z łososia, makreli, sardynek.

Warto pamiętać, że nieprawidłowe przechowywanie może spowodować utratę najlepszych właściwości tłuszczy. Większość produktów wymaga jedynie suchego i zaciemnionego pomieszczenia oraz temperatury pokojowej, ale kilka pozycji należy magazynować właśnie w lodówce. Mowa o oleju sezamowym, lnianym, z orzechów włoskich oraz tranie.

Restrykcje zastosowania odnoszą się również do procesu smażenia. Ta procedura nie jest wskazana w przypadku oleju rybiego, sezamowego, lnianego, a także z pestek dyni i winogron.

Podział kwasów tłuszczowych

Aby rzetelnie zakwalifikować produkty, które przydają się w naszej diecie, zaczniemy od podziału wszystkich kwasów tłuszczowych. Wyróżniamy:

  • Nasycone kwasy tłuszczowe, czyli w większości tłuszcze pochodzenia zwierzęcego- na przykład masło lub smalec.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli takie, które zawierają co najmniej jedno podwójne wiązanie pomiędzy atomami węgla. Ta sekcja obejmuje kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jedno wiązanie podwójne), kwasy tłuszczowe wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie podwójne) oraz kwasy tłuszczowe trans- najbardziej niekorzystna dla organizmu rodzina, która podnosi ryzyko miażdżycy, chorób nowotworowych i złego cholesterolu.
(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%