Zamknij

Jaki jadłospis proponują firmy cateringowe?

10:33, 28.06.2023 . Aktualizacja: 10:34, 28.06.2023

Co ciekawe, zdecydowana większość osób, która decyduje się na catering, nie ma na celu zrzucenia zbędnych kilogramów. Decyzja o skorzystaniu z diety pudełkowej jest raczej uzasadniona brakiem wolnego czasu, chęcią spożywania zdrowych i pełnowartościowych dań, a do tego również niechęcią do spędzania czasu w kuchni.

Jak funkcjonuje dieta pudełkowa?

Catering przygotowany przez firmę i dowieziony do miejsca zamieszkania to niewątpliwa korzyść dla osób, które nie mają czasu ani chęci przygotowywać posiłków we własnym zakresie. Wybór wśród firm jest ogromny – można zdecydować się na niewielkie, lokalne restauracje albo potężnie działające przedsiębiorstwa, które przygotowują posiłki dla wielu klientów i na różnorodne okazje. Warto jednak wiedzieć, na jakie kwestie zwrócić szczególną uwagę, aby dobrać właściwą dietę i skorzystać z pomocy odpowiedniej firmy. 

Firmy cateringowe powinny zapewniać personalizację zamówień. Niemalże zawsze w ofercie występuje dieta wegetariańska, wegańska, bezglutenowa oraz dania bez laktozy. Jednak wybierana firma powinna również zapewnić opcję usunięcia z posiłków nielubianych albo niechcianych produktów. Tylko w taki sposób można zamówić dietę, która spełni swoją funkcję, a do tego będzie znakomicie smakowała. Jeżeli zainteresowana osoba nie lubi ryb albo cebuli czy innych składników, powinna o tym poinformować, a przygotowane posiłki nie będą zawierać tych składników. Tak można przede wszystkim uniknąć marnowania jedzenia i niepotrzebnego wydawania pieniędzy. Ilość posiłków również powinna zostać uzgodniona. Nie każdy spożywa 5 posiłków każdego dnia, nie trzeba ich też tyle zamawiać. Równie dobrze można zdecydować się na opcję z trzema albo czterema posiłkami. 

Jak wybrać dobrą dietę pudełkową?

Nie ma jednej diety, która doskonale sprawdzi się dla każdego, dlatego firmy cateringowe muszą pamiętać o indywidualnym podejściu do klienta, gdyż przynosi to najlepsze efekty. 

Firmy cateringowe powinny zapewniać różnorodne i sezonowe posiłki. Jakość używanych składników również jest bardzo istotna. Przygotowanie posiłków ze względu na sezonowość pozwala oferować ciekawe dania, które są nie tylko smaczniejsze, ale także i zdrowsze, gdyż zawierają znacznie więcej wartości odżywczych, witamin i minerałów. We wrześniowej diecie należy serwować dynie, śliwki oraz figi. Z kolei w maju jest sezon na botwinkę, rabarbar oraz szparagi. 

Dieta musi być koniecznie nadzorowana przez dietetyka. To jedyna osoba, która czuwa nad kalorycznością, a także właściwym doborem składników, aby wszystkie potrzeby organizmu zostały zabezpieczone. Następnie doświadczeni kucharze przygotowują posiłki zgodnie z wytycznymi i preferencjami. 

(Artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%