Zamknij

Jakie są metody parzenia kawy?

10:15, 11.01.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:15, 11.01.2022

Kawę można parzyć na bardzo wiele sposobów. Tylko od Ciebie zależy, którą z technik wybierzesz, aby przygotowywać dla siebie ten czarny napój. Jakie metody parzenia kawy możemy wyróżnić?

Frenchpress

Frenchpress nie wymaga wiele do przygotowania pysznej kawy. Musisz jedynie wyposażyć się w dobrej jakości ziarna oraz świeżą, najlepiej filtrowaną wodę. Kawa rzemieślnicza, którą wybierzesz, powinna być grubo mielona - dostosowana np. pod espresso.

Bardzo istotne są proporcje: na 100 ml wody przygotuj około 6g kawy. Przygotowaną do parzenia kawę wsyp do naczynia, a następnie zalej gorącą wodą do zakrycia zmielonych ziarn, zamieszaj i pozostaw na około minutę. Po tym czasie wlej pozostałą część wody do naczynia i ponownie zamieszaj. Teraz nałóż pokrywkę z tłokiem na wierzch naczynia i, nie dociskając tłoka, pozostaw na około 3 minuty. Po upływie tego czasu możesz wcisnąć tłok do samego dna i nalać kawę do filiżanki. Tak przygotowany napar jest mocno aromatyczny, a cały proces nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Ekspres kolbowy

W przeciwieństwie do parzenia kawy we frenchpressie, przygotowanie tego napoju z użyciem ekspresu kolbowego wymaga sporo czasu. Jest to proces, który przypomina swego rodzaju rytuał i może okazać się nieodpowiednim rozwiązaniem, jeśli chcesz, by Twoja kawa była gotowa w ciągu kilku minut.

Najpierw musisz podgrzać wodę oraz kolbę znajdującą się w ekspresie, podobnie zresztą jak filiżanki, w których podany będzie napój. W kolbie umieść odpowiednią ilość kawy i dociśnij tak, by zmielone ziarna były maksymalnie ubite. Jako że kawa jest zalewana gorącą wodą przez około 25-30 sekund, niezwykle istotnym jest, aby ziarna były odpowiednio zmielone. W innym przypadku, nie uda się po prostu wydobyć z kawy pełni aromatu. Niejedna dobra palarnia kawy posiada specjalne kawy rzemieślnicze zmielone z myślą o ekspresach kolbowych.

Kawiarka

Przygotowanie kawy w kawiarce jest celebrowane przez wielu fanów tego napoju. Dokładnie zastanów się, ile kawy chcesz uzyskać podczas jednego parzenia - jest to o tyle istotne, że musisz kupić kawiarkę odpowiednich rozmiarów: naczynie bowiem powinno być wypełnione do maksimum. Standardowo, kawiarka pozwala na przygotowanie około trzech espresso.

Jeśli chodzi o ziarna kawy, wybierz te, które zostały zmielone dość drobno - nieco grubiej niż do espresso. Dzięki temu kawa zostanie równomiernie zaparzona, zamiast wylewać się górą kawiarki. Aby uniknąć goryczki, jaka może być odczuwalna w napoju, do wnętrza kawiarki warto wlać gorącą wodę - to pozwoli ograniczyć czas, przez jaki kawa ma kontakt z płynem, a co za tym idzie - poprawić smak i aromat kawy.

Aeropress

Przygotowanie kawy w aeropressie jest dość wymagającym procesem, dlatego nie będziemy wchodzić w szczegóły jej wykonania. Wystarczy że opowiemy, że w skład całego urządzenia wchodzą takie elementy jak cylinder, plastikowe sitko, tłoczek, filtry, mieszadełka, lejek, miarka na kawę, a także... stoper. Aeropress może być perfekcyjnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie celebrowanie procesu parzenia kawy - choć całość nie trwa szczególnie długo, wymaga sporego zaangażowania od osoby przygotowującej napój. Co za tym idzie - przygotowywanie kawy w aeropressie może nie być najlepszą opcją dla Ciebie, jeśli podczas parzenia kawy chcesz jeszcze przygotować szybki posiłek.

Każda z wyżej opisanych technik zapewnia nieco inne doznania płynące z picia kawy. Jeśli masz taką możliwość, wypróbuj je wszystkie przed dokonaniem ostatecznego wyboru jeśli chodzi o sposób parzenia kawy.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%