Zamknij

Czym są poliole?

13:42, 28.07.2021 | ARTYKUŁ SPONSOROWANY

W ostatnim czasie bardzo często wśród osób, które się odchudzają, prowadzą treningi, można usłyszeć taką nazwę jak poliol. Lecz co tak naprawdę kryje się pod tą nazwą? Czym tak naprawdę są i czy mogą zaszkodzić naszemu organizmowi? Poniżej postaram się opisać, co to są poliole, jakie mamy rodzaje i jak bardzo wpływają na nasz organizm.

Definicja polioli 

Najprościej mówiąc, poliole https://poprostuzdrowo.pl/poliole to alkohole wielowodorotlenkowe. Bardzo często dodawane są do produktów przeznaczonych dla sportowców oraz dla osób na diecie. Alkohole te charakteryzują się tym, że w swojej cząsteczce posiadając więcej niż jedną grupę -OH. W smaku są słodkie dodatkowo niskokaloryczne. Idealnie sprawdzają się jako zamienniki cukru. Dodatkowo polecane są dla osób borykających się z cukrzycą przez swój niski indeks glikemiczny.

Właściwości oraz ich zastosowanie 

Przede wszystkim pololiole, są zdrowszym zamiennikiem fruktozy oraz sacharozy. Coraz częściej wykorzystuje się także jako zamiennik syropu glukozowo-fruktozowego w przemyśle spożywczym. Posiadają praktycznie taki sam poziom słodkości, lecz o wiele mniej kalorii. Dzięki swojemu niskiemu indeksowi glikemicznemu, produkty z poliolami mogą być przeznaczone dla osób z cukrzycą.

Przeciwskazania

Z polioli nie powinny korzystać osoby, które borykają się z zespołem jelita drażliwego przez fakt, że większa ich część fermentuje w jelicie grubym. Osoby, które są zdrowe, bez problemu mogą korzystać z dobrodziejstwa, jakim są poliole, należy jednak pamiętać, że za duże spożycie w ciągu dnia może doprowadzić do przeczyszczenia. Warto pamiętać także o tym, by do swojej diety wprowadzać je stopniowo, a nie od razu całą dawkę. No, chyba że cierpimy na zaparcia, to efekt przeczyszczający może nam pomóc.

Cukrzyca a poliole 

Jeśli osoba chora na cukrzyce, jest źle leczona, lub nieleczona w ogóle i posiada bardzo niskie stężenie insuliny, powinna uważać na niektóre z nich. Ponieważ poliole takie jak ksylitol czy sorbitol ulega zamianie w glukozę. Dlatego warto pamiętać o badaniach i leczeniu.

Zastosowania w medycynie

Poliole znalazły swoje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w medycynie. Najczęściej wykorzystuje się je jako stabilizatory szczepionek, różnego rodzaju roztworów, czy jako środek ochronny w preparatach czerwonokrwinkowych.

Najpopularniejsze poliole 

Erytrytol

Erytrytol (E968) jest nisko kaloryczny i nie podlega przemianie metabolicznej w organizmie. Jego indeks glikemiczny jest na poziomie 0. Jego słodkość to około 80% tego, co oferuje cukier tradycyjny. Można go znaleźć w wielu owocach lub sosie sojowym. Dzienne spożycie wynosi 0,8 grama na kilogram naszej masy. Zaletą stosowania erytrytolu jest to, że może zmniejszyć wystąpienia ryzyka nadciśnienia tętniczego. Erytrytol idealnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnej sacharozy dla osób z chorobami serca, czy cukrzycą.

Sorbitol 

Sorbitol (E420) znajdziemy go w warzywach, jak i owocach. Największa jego ilość występuje w suszonych śliwkach, czereśniach, lub gruszkach. Jest o połowę mniej słodki od tradycyjnego cukru. Jego indeks glikemiczny jest na poziomie 9. Tylko 1/4 spożytego sorbitolu wchłania się do naszego organizmu, natomiast cała reszta ulega fermentacji, tworząc kwas masłowy. Używany jest jako środek konserwujący, stabilizator czy substancja, która ma za zadanie utrzymać wilgoć. Jest to idealny zamiennik podczas robienia wypieków, czy dżemów. Istnieją pogłoski, że spożywanie sorbitolu może prowadzić na złą pracę nerek. Pomaga we wchłanianiu witaminy B12, jak i żelaza. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 0,65 g na kilogram masy ciała u mężczyzn i 0,25 g u kobiet.

Ksylitol

Wytwarza się go z drzewa brzozy, a dokładniej mówiąc z jego kory, stąd też nazwa cukier brzozowy. Ma bardzo podobną postać do tradycyjnego cukru, gdyż też jest białym proszkiem, który nie posiada żadnego zapachu. Występują jego dwa rodzaje fiński oraz chiński. Najważniejszą różnicą jest sposób wytworzenia ksylitolu. Ksylitol chiński pozyskiwany jest z kolb kukurydzy, natomiast fiński z drzew brzozy, dlatego osobiście polecam fiński, gdyż jego wytworzenie jest bardziej naturalne i nie zawiera chemii. Dodatkowo ksylitol znajdziemy w grzybach, owocach takich jak truskawki czy jagody.

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%