Zamknij

Gmina Lubiewo poszukuje chętnego do dzierżawy bistra w Bysławiu

Anna Lipska Anna Lipska 12:41, 05.11.2025 Aktualizacja: 13:21, 05.11.2025
Skomentuj Chętni do prowadzenia bistra, a być może i wypożyczalni sprzętu wodnego oraz pola namiotowego, swoje oferty mogą składać do 14 listopada. Fot. Anna Lipska Chętni do prowadzenia bistra, a być może i wypożyczalni sprzętu wodnego oraz pola namiotowego, swoje oferty mogą składać do 14 listopada. Fot. Anna Lipska

Tej jesieni dowiemy się, kto poprowadzi bistro w Bysławiu – nowoczesny obiekt, który ma szansę stać się turystyczną wizytówką gminy. Samorząd widzi możliwość przekazania pieczy potencjalnemu dzierżawcy również nad wypożyczalnią sprzętu wodnego i prowadzenia pola namiotowego, co obecnie należy do kompetencji Zakładu Komunalnego Gminy Lubiewo.

Wójt gminy Lubiewo Joanna Jastak wydała 15 października zarządzenie w sprawie ogłoszenia wykazu nieruchomości przeznaczonej do dzierżawy na terenie kąpieliska w Bysławiu. Mowa o nowo wyremontowanym budynku po lewej stronie plaży, w którym mieści się bistro i zaplecze socjalne.

[ZT]23658[/ZT]

Nie tylko prowadzenie lokalu gastronomicznego

Z dokumentu można dowiedzieć się, że „do oddania w dzierżawę w trybie bezprzetargowym na okres do 3 lat” jest część nieruchomości oznaczonej numerem ewidencyjnym 981 w Bysławiu. Przeznaczeniem budynku są cele gastronomiczne,tj. prowadzenie lokalu z możliwością dodatkowych usług w zakresie wypożyczalni sprzętu pływającego, a także prowadzenia pola namiotowego.

Co najbardziej może zainteresować mieszkańców gminy Lubiewo, jak i potencjalnych dzierżawców, to szczegółowe warunki wydzierżawienia nieruchomości. Co prawda mają one zostać ustalone dopiero w umowie, jednak dużo w tej kwestii można dowiedzieć się, analizując załącznik dołączony do zarządzenia. 

Estetyka wnętrza bistra z całą pewnością świetnie będzie komponować się z widokiem zza okna na jezioro w Bysławiu. Fot. Anna Lipska

Blisko 300 m2 powierzchni użytkowej

Inwestycja, którą uroczyście odebrano we wrześniu, daje dużo możliwości. Powierzchnia użytkowa budynku socjalno-gastronomicznego po rozbudowie i przebudowie wynosi 296,5 m2.Obiekt przeznaczony jest do prowadzenia całorocznej działalności gastronomicznej i sezonowej wypożyczalni sprzętu pływającego. W budynku mieści się też pomieszczenie socjalne dla ratowników oraz toalety publiczne dla wypoczywających na plaży. Rozbudowany gmach wyposażony jest w niezbędne media, jak: prąd, woda, kanalizacja sanitarna, wentylacja mechaniczna czy nowy piec na pellet.

Potencjalny dzierżawca będzie miał też możliwość odpowiadania za pole namiotowe i zadaszone ognisko. Przy polu namiotowym mieści się budynek zaplecza wyposażony w: sanitariaty, prysznice, media i wiatę między innymi ze stołami, krzesłami oraz zlewozmywakami.

Termin zagospodarowania nieruchomości wyznaczono na czwarty kwartał 2025 r. Zarządzenie zawiera także informacje na temat zasady aktualizacji czynszu, terminu płatności (comiesięczna faktura) i opłat dodatkowych (podatek od nieruchomości, opłaty eksploatacyjne).

W zakresie prowadzenia działalności gospodarczej dzierżawca będzie zobowiązany, według wymagań formalnych, np. do prawidłowego gospodarowania przedmiotem dzierżawy w sposób odpowiadający jego przeznaczeniu, przestrzegania obowiązujących przepisów (ppoż, BHP etc.), utrzymania sprawności technicznej systemu wentylacyjnego z rekuperacją i systemu monitoringu.

Czy w bistro będzie można organizować imprezy okolicznościowe?

Załącznik do zarządzenia określa także szczegółowe zasady dostępności gastronomii.Gmina Lubiewo oczekuje, że bistro w sezonie wakacyjnym, czyli miesiącach lipiec i sierpień, otwarte będzie codziennie w godzinach 10:00 – 18:00. W maju, czerwcu i w weekendy we wrześniu czynne miałoby być minimum w godzinach 12:00 – 16:00. Z kolei imprezy zamknięte w lipcu i sierpniu można będzie organizować po godzinie 18:00.

500 zł netto różnicy w czynszu

W dokumencie dołączonym do zarządzenia wójt Joanny Jastak określono ponadto „cenę wywoławczą czynszu dzierżawnego i warunki płatności”. 

Minimalna miesięczna kwota tego czynszu nie może być niższa niż 3000 zł netto – w przypadku dzierżawy tylko części socjalno-gastronomicznej. Natomiast przedsiębiorca, który zdecyduje się na prowadzenie działalności gastronomicznej, ale też wypożyczalni sprzętu wodnego i pola namiotowego, będzie musiał zapłacić minimum 2500 zł netto. Dodajmy, że podane minimalne kwoty nie obejmują podatku od nieruchomości oraz opłat eksploatacyjnych.

Chętni do prowadzenia bistra, a być może i wypożyczalni sprzętu wodnego oraz pola namiotowego, swoje oferty mogą składać do 14 listopada (piątek) do godziny 10:00 w sekretariacie urzędu gminy. Godzinę później w sali konferencyjnej odbędzie się otwarcie ofert (część jawna).

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tygodnik.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%