Gmina Lubiewo, podobnie jak w poprzednim roku, odsłania kulinarne karty i publikuje dożynkowe menu. Panie z kół gospodyń wiejskich na zbliżające się święto plonów przygotują prawdziwe smakołyki. Czego będzie można spróbować?
Już w najbliższą sobotę (23 sierpnia) w Bysławku odbędą się gminne obchody tradycyjnego polskiego święta ludowego, które po zakończonych żniwach jest wyrazem wdzięczności za zebrane plony i pracę rolników.
[ZT]23114[/ZT]
Bogactwo tegorocznych dożynek
Organizatorzy: sołtys sołectwa Bysławek wraz z pomocną mu radą sołecką, gmina Lubiewo, B-CKiP Gminy Lubiewo, Zakład Komunalny Gminy Lubiewo oraz Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Wsi Bysławek „OdNowa” na czas wspólnego świętowania i pielęgnowania tradycji rolniczych przygotowali rozbudowany program tegorocznych dożynek.
Wydarzenie rozpocznie się uroczystą mszą św. w lokalnym kościele św. Wawrzyńca, aby następnie korowodem przejść przez centrum Bysławka na boisko przy świetlicy wiejskiej.Tam miejsce będzie miało uroczyste otwarcie tegorocznych gminnych dożynek oraz część artystyczna, która obfituje w różnorodne elementy. Zaplanowano koncert Orkiestry Dętej Ochotniczej Straży Pożarnej w Bysławiu, a także występy: Mażoretek Tucholskiego Ośrodka Kultury, zespołu pieśni i tańca Kociewianki czy wokalistek z B-CKiP Gminy Lubiewo. Rozstrzygnięte zostaną konkursy: gminny – na witacz dożynkowy i sołecki – na najładniej przystrojony ciągnik rolniczy.
Ludowemu świętu towarzyszyć będą dodatkowe atrakcje, jak: konkursy dla sołectw z terenu gminy, stoiska KGW i lokalnych twórców czy stoisko DKMS. Nie zbraknie przyjemności dla dzieci w postaci: przejażdżek konnych, minizoo, animacji i dmuchańców.
Od godziny 20:00 całość dopełni zabawa taneczna, przy dźwiękach muzyki granej przez DJ’a Budzika.
Tradycyjnie, jak u mamy!
Dożynki to nie tylko atrakcje, rozstrzyganie konkursów i zabawa, ale też przepyszne jedzenie przygotowywane przez KGW, w których wciąż żywe są wartości, jak szacunek do tradycji kulinarnych i chęć przekazywania ich dalej. W najbliższą sobotę w Bysławku stoiska uginać się będą od aromatycznych potraw, które przygotowywane były według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Każdy, kto odwiedzi gminne obchody świata plonów w Bysławku, będzie miał okazję do spróbowania m.in.: swojskiego chleba z kurkowym smalcem, bigosu, szandaru, racuchów, zupy z dyni czy nawet gołąbków, golonki, klusek ziemniaczych i chłodnika. Pełne menu publikujemy pod artykułem.
– pierogi wrzuć na ruszt mój drogi,
– deserki,
– galaretki,
– ciasta,
– swojski chleb ze smalcem kurkowym,
– lemoniada.
– bigos,
– grill,
– karkówka,
– kotleciki w sosie słodko-kwaśnym,
– popcorn,
– gofry,
– babeczki,
– ciasta,
– kawa,
– lemoniada.
– szandar,
– ciasta,
– wrapy,
– kawa, herbata.
– racuchy,
– domowy chleb, swojskie masło i twarożek,
– woda z cytryną i miętą,
– śledzie w śmietanie z ziemniakami w mundurkach.
– zupa z dyni,
– żurek,
– zapiekanki,
– ciasto,
– kawa.
– gołąbki,
– zrazy, ziemniaki, frytki, surówka,
– ciasta.
– golonki,
– gulasz,
– kluski ziemniaczane,
– ciasta,
– chleb ze smalcem i ogórkiem,
– kawa, herbata.
– frytki,
– hamburgery,
– kluski ziemniaczane,
– ciasta,
– lemoniada.
– chłodnik,
– kawa, herbata, lemoniada,
– ciasta,
– gofry,
– kręcone ziemniaki,
– grill.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Anna Lipska [email protected]