W programie m.in.: pokaz pieczenia drożdżówek, warsztaty mydlarskie i garncarskie, a także pieczenie podpłomyków, lepienie tradycyjnych pierogów ukraińskich i wiele innych atrakcji. Nie zabraknie świeżego chleba oraz masła. Na scenie pojawi się z kolei muzyka ukraińska.
W parku przy pałacu w Kęsowie odbędzie się w niedzielę (26 czerwca) kolejna edycja Ekopikniku. Tym razem wydarzenie będzie przebiegało pod hasłem "Ze smakiem dwóch kultur". Przybliżone zostaną smaki i kultura Ukrainy – dzięki osobom, które przebywają na terenie gminy Kęsowo, ze względu na konflikt zbrojny panujący w ich ojczyźnie. Nie zabraknie rzecz jasna tradycyjnych, polskich smaków.
Organizatorzy zaplanowali długą listę atrakcji. W amfiteatrze będzie miał miejsce pokaz pieczenia ciast drożdżowych wytwarzanych według staropolskich przepisów wraz z degustacją smakołyków. Odbędą się warsztaty tworzenia mydeł zielarskich i komponowania herbacianych oraz ziołowych naparów. Będą też zajęcia z garncarstwa i tworzenia naczyń z gliny. Panie z Ukrainy pokażą, jak przygotować ich tradycyjne pierogi i barszcz. Do spróbowania zostaną przygotowane ponadto podpłomyki. Inne zaplanowane warsztaty to: wyrabianie swojskiego masła, tworzenie łapaczy snów z motywem ekologicznym, a także zajęcia z kultury regionalnej prowadzone przez lokalnych twórców. W parku powstanie mozaika z nakrętek, a za zużyte telefony (lub nakrętki) rozdawane będą rośliny. Ze sceny popłynie ukraińska muzyka.
Podczas Ekopikniku rozstrzygnięty zostanie konkurs na tradycyjny chleb. Każdy może wziąć udział w zabawie! Wystarczy samodzielnie upiec chleb i przynieść go do parku w dniu imprezy. Ekopiknik odbędzie się w godzinach 16:00 - 20:00.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz