Zamknij

Biedronka wycofuje popularny produkt. "Nie należy tego spożywać"

12:36, 31.12.2022
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. Fot. Sieć Portali Zdjęcie ilustracyjne. Fot. Sieć Portali

Sieć Biedronka i Polskie Supermarkety wycofały kilka partii pieczywa chrupkiego. Wszystko to, po decyzji GIS, który wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące podwyższonego poziomu akryloamidu.

Podwyższony poziom akryloamidu stwierdzono w wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. 

Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

O jakie produkty chodzi? 

Są to pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g, data minimalnej trwałości 07.2023, nr partii 22AM2OK2, wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A., pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g, data minimalnej trwałości 08.2023, nr partii 07PW3DW3, wyprodukowane dla Polskie Supermarkety, pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g, data minimalnej trwałości 07.2023, nr partii 08AM3OV3, wyprodukowane dla Polskie Supermarkety, a także pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g, data minimalnej trwałości 08.2023, nr partii 15AM1OK1, wyprodukowane dla Tovago.

Firma Tovago Sp. z o.o. przekazała, że podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu w pieczywie chrupkim. Ponadto skontaktowano się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji o wycofywaniu ww. produktów z rynku, a produkty zgodnie z otrzymaną informacją wycofano ze sprzedaży. 

- Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)

- tłumaczy producent.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

GIS apeluje do konsumentów, by nie spożywali wadliwych partii pieczywa chrupkiego.

(Źródło: GIS)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%