Alergie i nietolerancje pokarmowe są coraz częstszą zmorą. Alergia pojawia się, gdy komórki odpornościowe rozpoznają nieszkodliwy antygen znajdujący się w środowisku i uznają go za obcy i groźny. Za alergie i nietolerancje pokarmowe odpowiadają również czynniki genetyczne.
Zła dieta i szybki stresujący tryb życia również przekładają się na zanik kosmków jelitowych, co powoduje wzmożone przenikanie substancji do krwi.
Niewiele osób czyta etykiety, a skład nawet najlepiej opakowanych produktów pozostawia wiele do życzenia.
Najpopularniejsze alergeny pokarmowe
Składniki produktów potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia często zapisane są już w postaci nazwy zamiast pospolitego „E”. Mimo, że w danym produkcie muszą być zachowane normy tych dodatków, to dla osób z nietolerancjami i alergiami przekłada się to na gorsze funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego i wzmożenie alergii. Poza tym może mieć to niebagatelny wpływ na wagę ciała, szczególnie negatywnie wpływać na proces odchudzania. Jeżeli chcesz więcej więcej o alergenach to zapraszamy an stronę medicot.pl gdzie zostało to dokładniej opisane.
Alergia pokarmowa a nadwaga
Podstawowym krokiem w walce z nadprogramowymi kilogramami jest wizyta u specjalisty, wykluczenie alergii, nietolerancji pokarmowych, chorób autoimmunologicznych (chorób, przy których układ immunologiczny organizmu niszczy własne komórki i tkanki) oraz chorób serca. Później na podstawie badań i wywiadu dietetyk przygotuje odpowiednio skomponowaną dietę, która pozwoli na zdrowe pozbycie się nadwagi bądź otyłości a trener personalny dostosuje aktywność fizyczną.
Nietolerancja pokarmowa a odchudzanie
Nie należy samemu metodą prób i błędów walczyć ze swoim organizmem, ponieważ albo doprowadzi to do zaburzeń odżywiania, utraty zdrowia bądź do efektu jojo – mówi się o nim, gdy wahania masy ciała po 5 miesiącach są większe niż 10% od masy ciała, którą się osiągnęło. Zażywane leki w walce z alergią wziewną mogą również przyczyniać się do wzrostu masy ciała, a choroby serca będą sprzyjały zatrzymywaniu się wody w organizmie.
Przy chorobach autoimmunologicznych, mimo braku nietolerancji bądź alergii na gluten, warto go wykluczyć z diety, a przynajmniej ograniczyć jego spożywanie – oczywiście po konsultacji z lekarzem.
Najczęstsze alergeny pokarmowe u dorosłych
Jeśli zdecydujesz się na walkę bez specjalistów, zrób badania, jedz świeże nieprzetworzone dania i zadbaj o aktywność fizyczną. Zmieniaj nawyki stopniowo, na początek wystarczą spacery, zastąpienie gotowych dań z pudełek najprostszymi z własnej kuchni opartej na sezonowych warzywach i owocach, ograniczenie cukru i czytanie etykiet. Organizm zaakceptuje zmiany, staną się one twoją codziennością a ty poczujesz się lepiej. Utrata kilogramów będzie tylko skutkiem nowych nawyków, a zdrowie zachowasz na wiele dłużej.