Catering dietetyczny staje się coraz popularniejszą formą odżywiania nie tylko wśród młodych ludzi, których pasjonuje zdrowy tryb życia. Coraz chętniej po ten rodzaj diety sięgają osoby dojrzałe, które troszczą się o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Dlatego warto wybrać taką firmę, która zapewnia najwyższej jakości catering dietetyczny, złożony z dań opracowanych przez dietetyków w oparciu o naturalne produkty spożywcze.
Oferty, proponowane przez catering dietetyczny często bazują na powtarzalnych, przygotowywanych w podobny sposób daniach, które dość szybko się nudzą. Warto postawić na urozmaicenie i znaleźć taki catering dietetyczny, który będzie gwarantował najlepsze składniki podane w smaczny i niezwykły sposób. W ofercie firmy fitapetit.com.pl znajduje się kilkanaście różnorodnych rodzajów diet, dzięki czemu każdy może indywidualnie dostosować posiłki do swoich potrzeb i preferencji kulinarnych. Catering dietetyczny umożliwia regularne i zdrowe odżywianie, dlatego warto rozważyć ten sposób odżywiania, jeśli ciągle jesteśmy zabiegami, odżywiamy się nieregularnie lub podjadamy wieczorem.
Oddzielną propozycję wpisującą się w znakomicie przygotowany catering dietetyczny stanowią smakowite i pełnowartościowe dania przygotowane specjalnie dla wegetarian. Dieta wegetariańska bazuje na naturalnych składnikach roślinnych, które stanowią źródło wszelkich witamin i mikroelementów. Aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę żelaza, należy tak skomponować poszczególne posiłki, aby obfitowały w produkty, w których również jest żelazo, m.in. warzywa strączkowe, orzechy, ziarna zbóż i pełnoziarniste pieczywo oraz mąki, a także buraki, pestki dyni oraz zielone warzywa – brukselka i brokuły oraz natka pietruszki. Trzeba również pamiętać, że żelazo występujące w produktach roślinnych wchłania się do organizmu w zaledwie 5%, co oznacza średnio około 10% przyswajalności. Rośliny strączkowe są również znakomity źródłem białka, dlatego catering dietetyczny proponując urozmaicone diety dla osób aktywnych dba również o zawartość tych produktów w przygotowywanych potrawach.
Weganie żywią się wyłącznie składnikami pochodzenia roślinnego, dlatego przygotowanie prawidłowo zbilansowanych posiłków wymaga sporej wiedzy i umiejętności. Jadłospis bazuje na warzywach i owocach, a także ziarnach zbóż. Większość potraw nawiązuje do kuchni azjatyckiej, a smakowitym uzupełnieniem tej diety jest tofu.
Catering dietetyczny obejmuje również lekkostrawną i zdrową dietę pescowegetariańską. Nie zawiera ona mięsa, a jej podstawą są ryby i nabiał. Ta dieta pozwala zadbać o sylwetkę, a nawet zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ryby to doskonałe źródło białka i cennych składników mineralnych, tj. fosfor, potas, magnez, sód i wapń. Dzięki tym wartościowym składnikom przewyższają wieprzowinę, wołowinę i drób. Zawierają też cenne witaminy A, E i D, które doskonale wpływają na zdrowie i urodę. Jednak ich najistotniejszym składnikiem odżywczym są kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, występującym szczególnie w tłustych rybach morskich. Uzupełnieniem diety są warzywa i owoce, które oprócz walorów smakowych dostarczają również witaminy i minerały.