Zamknij

Czy grillowanie jest zdrowe?

08:00, 26.07.2024 art. sponsorowany Aktualizacja: 08:00, 26.07.2024

Grillowanie to nasz sport narodowy. Wiele osób uwielbia ten sposób gotowania ze względu na wyjątkowy smak potraw i możliwość spędzania czasu na świeżym. Jednak, czy grillowanie jest zdrowe? Sprawdźmy to.

Grillowanie – czy to zdrowa forma obróbki termicznej?

Wbrew pozorom grillowanie może być zdrowe. Szczególnie gdy porównasz tę formę obróbki termicznej do smażenia, gdzie niezbędna jest spora ilość tłuszczu. Zaletą grillowania jest to, że potrzebujesz mniejszej ilości tłuszczu, który zostaje wytopiony podczas przygotowywania jedzenia. Dzięki temu potrawy są mniej kaloryczne, więc możesz je spożywać także podczas redukcji. Polecamy wybrać chude mięso np. kurczaka lub indyka, a także ryby – to najzdrowsze rodzaje mięsa, które idealnie nadają się do grillowania.

Warto podkreślić również, że grillowanie w wysokich temperaturach pozwala na szybkie przygotowywanie potraw, a to pomaga w zachowaniu większej ilości składników odżywczych. Dobrym wyborem będą warzywa, które zachowują więcej wartości odżywczych, gdy są grillowane, a nie np. gotowane w wodzie. Dlatego grillowanie może być całkiem zdrowym sposobem przyrządzania jedzenia – stosuje go m.in. catering dietetyczny dostępny na stronie: https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/inowroclaw/.

Jak grillować zdrowo? 5 zasad

Tylko od Ciebie zależy, czy grillowanie będzie zdrowe. Wystarczy, że będziesz przestrzegać poniższych zasad, a sprawisz, że ta forma obróbki cieplnej będzie zarówno smaczna, jak i zdrowa.

  • Wybieraj odpowiednie produkty – grilluj chude mięso np. ryby, chude steki czy też kurczaka bez skórki. Świetnie sprawdzą się też warzywa typu cukinia, bakłażan i papryka, dzięki którym dania z grilla będą odżywcze, dostarczą błonnika, witamin i minerałów.
  • Zamarynuj mięso – dzięki temu znacznie zmniejszysz ilość szkodliwych związków chemicznych HCA. Postaw na marynaty na bazie cytrusów, octu i świeżych ziół, a dzięki temu jedzenie zyska wyjątkowego smaku. Takie marynaty działają jak antyoksydanty, a dodatkowo neutralizują część szkodliwych związków chemicznych.
  • Kontroluj temperaturę – najlepszym rozwiązaniem jest grillowanie na średnim ogniu, ponieważ zmniejsza to ryzyko powstawania HCA i WWA. Drób grilluj w temperaturze min. 75 st. C., a ryby, wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę w 63 st. C.
  • Zrezygnuj z grillowania z użyciem folii aluminiowej i tacek – takie tacki mają w składzie glin, który pod wpływem wysokiej temperatury może przenikać do jedzenia. W większych ilościach ten pierwiastek jest szkodliwy, prowadzi do upośledzenia pracy układu nerwowego, nadmiernego pocenia się, powoduje osłabienie organizmu i problemy żołądkowe.
  • Regularnie czyść grill – to jeden z najważniejszych warunków zdrowego grillowania. Systematyczne usuwanie resztek jedzenia i tłuszczu z ruszta zmniejsza ryzyko kontaminacji, czyli powstania szkodliwych substancji chemicznych.
(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%