Zamknij

Śniadanie bez glutenu – nasze propozycje

art. sponsorowany 13:45, 30.05.2024 Aktualizacja: 13:46, 31.05.2024

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jednak czasem trudno jest wybrać produkty, które są zgodne z zasadami naszej diety. Szczególnie dotyczy to osób borykających się z celiakią lub po prostu tych, które chcą wyeliminować ze swojej diety gluten. Chcemy ułatwić Ci etap eliminacji glutenu, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie kilka smacznych i zdrowych propozycji na śniadanie bez glutenu. Poznaj je i zacznij zajadać się wyśmienitymi śniadaniami.

Owocowa jaglanka

Kasza jaglana to doskonała alternatywa dla tradycyjnych płatków owsianych. Dlatego proponujemy Ci na śniadanie smakowitą jaglankę – pełną witamin i minerałów. Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Składniki:

  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka – krowiego lub napoju roślinnego,
  • 1 łyżka miodu lub mocno dojrzały banan,
  • garść świeżych lub mrożonych owoców,
  • opcjonalnie łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  • kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą;
  • w garnku zagotuj mleko, dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż kasza wchłonie większość płynu i stanie się miękka;
  • dodaj słodzidło i cynamon;
  • podawaj z ulubionymi owocami.

Bezglutenowe placuszki z bananem

Puszyste placuszki to idealna propozycja na śniadanie, które przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jednak ich przygotowanie może zająć sporo czasu. Jeśli żyjesz w ciągłym biegu, możesz zamówić catering dietetyczny, który dostarczy Ci bezglutenowe posiłki na cały dzień. Taką ofertę zapewnia m.in. http://powermeal.pl/catering-krakow/. Masz ochotę na samodzielnie przygotowane bezglutenowe placuszki? Zatem skorzystaj z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej,
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  • banany rozgnieć widelcem, dodaj jajka, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i cynamon, dobrze wymieszaj;
  • na patelni rozgrzej olej kokosowy, smaż placuszki z obu stron na złoty kolor;
  • podawaj z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami.

Bezglutenowe tosty z awokado

Awokado na tostach to klasyka, która nigdy się nie nudzi. W wersji bezglutenowej wystarczy zamienić tradycyjny chleb na bezglutenowy, dzięki czemu nadal będziesz mógł cieszyć się tymi pożywnymi i szybkimi w wykonaniu kanapkami.

Składniki:

  • 2 kromki bezglutenowego chleba,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z połowy limonki,
  • opcjonalnie jajko w koszulce, drobno posiekana czerwona cebula lub pomidorki koktajlowe.

Sposób przygotowania:

  • chleb podpiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni, aby był lekko chrupiący;
  • awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z limonki, sól i pieprz oraz czerwoną cebulę;
  • rozsmaruj pastę z awokado na tostach;
  • na wierzch kanapki możesz dodać jajko w koszulce lub pokrojone pomidorki koktajlowe.
(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%