Ta biała ryba wyróżnia się łagodnym smakiem i korzyściami zdrowotnymi, ponieważ ma mało kalorii i tłuszczu, a dużo białka.
Tilapia to gatunek słodkowodnej ryby żywiącej się roślinami. Obecnie jest to czwarta najczęściej spożywana ryba po tuńczyku, łososiu i mintaju. Tilapia jest niedrogą, łagodną białą rybą, łatwą w przygotowaniu i gotowaniu, co czyni ją atrakcyjnym wyborem na obiad. Poza smakiem, to praktyki hodowlane spowodowały gwałtowny wzrost popularności tilapii. Nazywana "kurczakiem wodnym" tilapia może być produkowana na skalę masową, dzięki czemu ryba ta jest powszechnie dostępna w wysokiej jakości i przystępnej cenie.
Czy to prawdziwa ryba czy genetycznie modyfikowana ?
Tilapia to ryba hodowlana. Ponieważ nie jest dostępna w stanie dzikim, istnieją obawy, że tilapia nie jest już prawdziwą rybą. Tilapia pochodzi z akwakultury, co oznacza, że jest hodowana w systemach słodkowodnych i żywi się algami.
Co to znaczy? Producenci stosują techniki selektywnej hodowli, aby wyhodować silną rybę. Tilapia ta rośnie szybciej niż inne odmiany tilapii, jest łatwa w hodowli. Jest również odporna na choroby i jest powszechnie dostępna. Więcej szczegółów odnośnie zdrowej diety na meridiasprzedam.plom.pl
Jakich witamin i minerałów dostarcza Tilapia ?
Tilapię to ryba bogata w białko - ponad 20 gramów (g) na mały filet. Ma też stosunkowo niską zawartość tłuszczu i bardzo mało tłuszczów nasyconych, co czyni ją chudym źródłem białka. Oto statystyki żywieniowe dla około 3 uncji (oz) ugotowanego filetu:
Kalorie: 111
Czy Tilapia jest dla Ciebie dobra ?
Tilapia jest doskonałym źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu (2 g) i tłuszczów nasyconych (1 g) oraz oferuje szereg minerałów śladowych. Chociaż tłuste ryby (te, które zawierają stosunkowo najwięcej kwasów omega-3) są ogólnie zalecane przez organizacje w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca, to ważniejsze jest, żebyś jadł ryby dwa razy w tygodniu, szczególnie jeśli zastępują one pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, takie jak czerwone lub przetworzone mięso. Tilapia zawiera wiele składników odżywczych, a włączenie jej do jadłospisu jako źródła chudego białka może urozmaicić Twoją dietę i pomóc Ci w jej przestrzeganiu.