Zamknij

Co się stanie jak zjem surowe (niedogotowane) mięso ?

14.21, 28.11.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14.21, 28.11.2022

Możesz zamówić średnio wysmażony stek w restauracji, skosztować ceviche na plaży, spróbować wołowego carpaccio lub tatara, zjeść sushi, sashimi i poke bowls. Ale surowy kurczak?

Spożycie surowego lub niedogotowanego kurczaka może prowadzić do zatrucia pokarmowego, bólów brzucha, nudności i/lub biegunki - dzięki bakteriom często znajdującym się w kurczaku, które zwykle giną podczas grillowania, smażenia lub pieczenia.

Co się stanie, jeśli zjesz surowego kurczaka ?

Czy jedzenie surowego kurczaka jest bezpieczne? Najprościej mówiąc, nie. Możesz zachorować na zatrucie pokarmowe. Surowy kurczak - a także jego soki - jest często skażony bakteriami campylobacter, a czasem także salmonellą i clostridium perfringens. Istnieje również niewielka szansa, że możesz zarazić się bakterią Escherichia coli z surowego kurczaka, ale zazwyczaj częściej dochodzi do zakażenia bakterią E. coli z niedogotowanej wołowiny i zanieczyszczonych surowych owoców lub warzyw. Inne ciekawe informacje odnośnie żywności i diet na esomed.pl

Po jakim czasie od spożycia surowego kurczaka zachorujesz ?

W przypadku kampylobakterii objawy pojawiają się zazwyczaj dopiero po dwóch do pięciu dni od kontaktu, natomiast salmonella może zacząć siać spustoszenie już po sześciu godzinach. Podobnie, infekcje te mają różny czas trwania - od 24 godzin (Clostridium perfringens) do tygodnia (campylobacter). Czas inkubacji E. coli wynosi najczęściej od trzech do czterech dni.

Co powinieneś zrobić, jeśli zachorujesz od surowego kurczaka ?

Nie ma magicznej pigułki ani lekarstwa na wszystko. Jeśli masz biegunkę, mdłości, skurcze - czyli typowe problemy związane z zatruciem pokarmowym - zacznij stosować lekkostrawną dietę i nawadniaj się wodą i napojami elektrolitowymi, aż objawy ustąpią.

Najprostszym sposobem na uniknięcie tego koszmaru jest upewnienie się, że kurczak jest naprawdę w pełni ugotowany. Oznacza to użycie termometru, aby sprawdzić, czy kurczak osiągnął zalecaną przez bezpieczną temperaturę 100°C.

(artykuł sponsorowany)
 
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%