Zamknij

Świeżo palona kawa z palarni a kawa ziarnista ze sklepu

artykuł sponsorowany + 09:37, 25.10.2022 Aktualizacja: 09:38, 25.10.2022

Kawa to niezwykły napój. Ma swoich zagorzałych wielbicieli i znawców. Kawosze cenią kawę przede wszystkim za smak i aromat. Ważne jest pochodzenie kawy oraz gatunek. Niektórzy piją tylko kawy brazylijskie, inni z Etiopii. Kolejny stopień wtajemniczenia to rodzaj palenia kawy. Są tacy, którzy twierdzą, że tylko kawa ciemno palona, inni uważają, że jasno palona kawa, szczególnie z Afryki to jest to. No i wreszcie kwestia świeżości. Tutaj zasada jest jedna. Najzagorzalsi kawosze uznają tylko ziarna kawy do kilku tygodni od wypalenia, z zaufanej palarni kawy. Czy faktycznie świeżo palona kawa z palarni różni się od kawy ziarnistej w sklepie?

Proces palenia kawy

Proces palenia kawy ma ogromne znaczenie dla jej smaku i aromatu. Sama procedura trwa około 20 minut, ale jej wpływ na ziarna jest znaczący. W surowych ziarnach kawy znajduje się około 25 substancji smakowych, po wypaleniu jest ich około 800. O finalnym smaku decydują niuanse, a przede wszystkim stopień palenia kawy. Rozróżniamy:

  • palenie jasne w temperaturze ok. 200º C, kawa o wysokiej kwasowości i dużej zawartości kofeiny;
  • palenie średnie w temperaturze ok. 210º C, kawa z lekką goryczką i zmniejszoną kwasowością;
  • palenie ciemne w temperaturze ok. 220º C, kawa gorzka z niską zawartością kofeiny i niską kwasowością;

Kawa ziarnista w sklepie

Na półkach sklepowych można przede wszystkim znaleźć kawy, które będą smakować większości. Są średnio palone i zawierają takie mieszanki gatunków, by kawa nie była ani za gorzka, ani za kwaśna. Producenci często nie podają żadnych informacji na temat pochodzenia ziaren czy sposobu palenia kawy. Co więcej, przydatność spożywcza kawy określana jest na dwa lata. Jest więc duża szansa, iż właśnie taką kawę pozbawioną znacznej części aromatu i smaku kupimy. 

Palarnia kawy 

Kawa z palarni kawy to coś zupełnie innego. Każdy kawosz znajdzie tu swoją ulubioną kombinację gatunków, stopień palenia, a przede wszystkim świeży, niezwietrzały aromat. Co ważne na każdym opakowaniu umieszczana jest data palenia. Co ważne w dobrych palarniach kawy ziarna schładzane są zimnym powietrzem. Ziarna palone przemysłowo studzi się, gasząc je wodą, a to zdecydowanie pogarsza smak i aromat naparu. Ponadto renomowane palarnie kawy oferują możliwość zamawiania opakowań o mniejszej gramaturze, dzięki czemu można je zużyć, zanim stracą swoje unikalne właściwości smakowe. 

Kawa ziarnista w sklepie to produkt gotowy, przygotowany z myślą o przeciętnym konsumencie. Wyselekcjonowane i doskonale wypalone ziarna z zaufanej palarni kawy to doskonały wybór dla najbardziej wybrednego smakosza.   

Źródło zdjęcia:

mavo / Shutterstock.com

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%