W drugim dniu obchodów 65. Dni Borów Tucholskich (13 lipca) na placu Zamkowym odbył się Dzień Folkloru Borowiackiego. Na przybyłych czekały liczne atrakcje: począwszy od występów zespołów ludowych, kiermasz lokalnych twórców po degustacje rozmaitych borowiackich potraw.
Mimo początkowo niesprzyjającej pogody, na skwerze przed Tucholskim Ośrodkiem Kultury (organizator wydarzenia) zjawiło się wielu mieszkańców powiatu tucholskiego i turystów, którzy chcieli wziąć udział w jednej z głównych imprez obchodów 65. Dni Borów Tucholskich. W parku rozstawiono wiele namiotów z twórczością ludową, pod którymi można było kupić wyszywane w borowiackie wzory obrusy, szale czy serwetki. Wystawcy prezentowali też ręcznie zdobione wyroby ceramiczne i wyroby rzeźbiarskie. Swoje stoiska przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich, które serwowały m.in. placki ziemniaczane, zrazy po borowiacku czy szare kluski z kapustą. Niemałym zainteresowaniem cieszyły się drożdżowe wypieki Jacka Grabowskiego.
Młodzi widzowie mogli zobaczyć, a ci najstarsi przypomnieć sobie jak wyrabiano masło w kierzance, które następnie degustowano na swojskim chlebie. Prezentowano kiszenie ogórków w kamiennym dzbanie tzw. "kamionce" oraz wyrabianie swojskiego twarogu.
Na scenie zaprezentowały się ludowe zespoły: Zespół Folklorystyczny "Modraki" z Parchowa, Zespół Pieśni i Tańca "Bławatki" z Chojnickiego Centrum Kultury, czy Kaszubski Zespół Pieśni i Tańca "Bytów" z Bytowa. Wystąpiły zdolne Mażoretki Tucholskiego Ośrodka Kultury.
FOTORELACJA PONIŻEJ
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz