Zaczęła się długo oczekiwana majówka, podczas której nie tylko odpoczywamy, ale również skutecznie dbamy o nasze podniebienie, otwierając sezon grillowy.
Długi weekend majowy nieodłącznie kojarzy się z czasem intensywnego grillowania z najbliższymi i z piknikową, wiosenną atmosferą. Realia sprawiają, że grillowanie staje się jedną z niewielu przyziemnych rozrywek, które - przy zachowaniu powszechnego reżimu sanitarnego - wymykają się wprowadzonym obostrzeniom. Czytelnikom, którzy właśnie w taki sposób planują spędzić najbliższe dni, podpowiadamy kilka kulinarnych rozwiązań, które na pewno urozmaicą klasyczne pieczenie kiełbas i karkówki. Smacznego!
Nadziewane pieczarki
Składniki:
pieczarki (większe kapelusze), ser pleśniowy, oliwa, zielona pietruszka, 1 ząbek czosnku, papryka mielona, sól
Wykonanie:
Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami i rozdrobnionym czosnkiem oraz natką pietruszki. Pieczarki umyć i wydrążyć środki (wystarczy wyciągnąć nóżkę). Pieczarki wypełnić sosem, a na wierzch dać kawałek sera pleśniowego. Zapiekać na grillu lub w piekarniku.
Zielona sałatka grillowa
Składniki:
1 kg ziemniaków, 1 opakowanie mrożonego groszku (400 g), 1 średni świeży ogórek typu wąż, 2 spore dymki, 1 mały pęczek koperku, 1 mały pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, śmietanka sojowa lub inna
Wykonanie:
Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Ugotować w solonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Groszek gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Ogórka pokroić w średnią kostkę. Dymkę, koper i natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać śmietankę i delikatnie wymieszać. Ilość zależy od naszych upodobań. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kolorowe szaszłyki
Składniki:
piersi z kurczaka, czerwona papryka, czerwona cebula (lub inna), pieczarki marynowane
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, polać oliwą i doprawić przyprawami (wedle uznania - papryka, bazylia, a może być też przyprawa do kurczaka lub kebab-gyros). Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie, aby nie spaliły się w czasie pieczenia i by upieczone mięso do nich nie przywierało. Paprykę pokroić na kawałki, podobnie jak cebulę. Nadziewać po kolei mięso, papryka, mięso, pieczarka, mięso, cebula itd. Piec na grillu, najlepiej na tacce.
Grilluj warzywa
Świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa są też różnego rodzaju grillowane warzywa - cukinia, bataty, szparagi - wystarczy je wcześniej doprawić i przekropić oliwą. Zapiekać na tacce.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz