Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Spraw bliskim radość
zanim będzie za późno!
Kup prezent
Zamknij

Gmina Lubiewo: Szulczyk bierze bistro w Bysławiu

Anna Lipska Anna Lipska 14:50, 10.12.2025 Aktualizacja: 15:04, 10.12.2025
Skomentuj Z pewnością wielu z nas majówkę spędzi w tym lokalu. fot. Anna Lipska Z pewnością wielu z nas majówkę spędzi w tym lokalu. fot. Anna Lipska

W ostatnich dniach listopada dowiedzieliśmy się, kto poprowadzi bistro w Bysławiu – nowoczesny obiekt nad jeziorem, który choć jeszcze nie funkcjonuje, ma szansę stać się turystyczną wizytówką gminy Lubiewo. Dzierżawcę dopytujemy o złożoną przez niego ofertę i pomysł na prowadzenie działalności. Co nam zdradził? Na kiedy planowane jest otwarcie?

Oferty na dzierżawę budynku po lewej stronie plaży nad Jeziorem Bysławskim można było składać do 14 listopada. To właśnie tam mieści się kilkukrotnie opisywane przez nas nowe bistro wraz z zapleczem socjalnym. 25 listopada została z kolei wyłoniona najkorzystniejsza z ofert.

Jak dowiadujemy się z Biuletynu Informacji Publicznej gminy Lubiewo oferentów było jedynie dwóch. Przypomnijmy, że według wytycznych minimalna stawka miesięcznego czynszu za dzierżawę nieruchomości nie mogła być niższa niż 3000 zł netto – dotyczyło to samego bistra. Natomiast w przypadku chęci prowadzenia całości (działalność gastronomiczna, wypożyczalnia sprzętu wodnego oraz pole namiotowe) miesięczny czynsz nie mógł być niższy niż 2500 zł netto. Wygrała propozycja z kwotą 4001 zł netto/miesiąc.

[ZT]23658[/ZT]

Liczy na współpracę

Za najkorzystniejszą ofertę uznano tę złożoną przez Radosława Szulczyka – przedsiębiorcę z gm. Cekcyn, właściciela firmy Free Time. Rozmawiamy z nim na temat pomysłów na prowadzenie bistra na plaży, ale też wypożyczalni sprzętu wodnego i pola namiotowego. Zacznijmy jednak od początku. Dlaczego zdecydował się na złożenie swojej oferty?

Moją uwagę przykuły dwie rzeczy. Pierwsza z nich to wizerunek samego miejsca, które w perspektywie ostatnich lat, z roku na rok pięknieje. Plaża ma potencjał. Gmina to dostrzegła i zaczęła inwestować tam spore pieniądze. Pojawiły się zewnętrzne prysznice i wiele innych udogodnień dla ludzi. Rewitalizacja sprawiła, że powstał obiekt, który jest naprawdę ładnie wykończony. Druga rzecz to współpraca z władzami gminy, które są otwarte na wszelkie spostrzeżenia i rekomendacje. Jako przedsiębiorca, wchodząc w to miejsce, nie myślę tylko i wyłącznie o samym punkcie sprzedaży, tylko o szerszej współpracy, z uwagi na profil działalności jaki prowadzę. Faktycznie wspólnie możemy zrobić wiele dobrego jeżeli chodzi o inicjatywy na plaży dla mieszkańców i turystów. Na pewno znajdziemy przestrzeń do współpracy

– mówi właściciel firmy Free Time.

Radosław Szulczyk – przedsiębiorca z gm. Cekcyn, właściciel firmy Free Time. Fot. nadesłane

Bistro, ale też budka ze słodkościami

Powierzchnia użytkowa budynku socjalno-gastronomicznego po rozbudowie i przebudowie wynosi 296,5 m2. Obiekt przeznaczony jest do prowadzenia całorocznej działalności gastronomicznej i sezonowej wypożyczalni sprzętu pływającego. W budynku mieści się też pomieszczenie socjalne dla ratowników oraz toalety publiczne dla wypoczywających na plaży. Wyposażony jest też w niezbędne media, jak: prąd, woda, kanalizacja sanitarna, wentylacja mechaniczna czy nowy piec na pellet. Do tego dochodzi jeszcze zadaszone ognisko i pole namiotowe, przy którym mieści się budynek zaplecza – wyposażony w sanitariaty, prysznice, media czy wiatę ze stołami, krzesłami i zlewozmywakami. Na jaki profil działalności nastawia się zatem Radosław Szulczyk?

Naszym głównym celem jest stworzenie przestrzeni dla ludzi, w której będą mogli spędzać wolny czas. Będą mieli gdzie wyjść, dobrze zjeść, posiedzieć, wypić kawę. Dla korzystających z plaży wszystko ma być na wyciągnięcie ręki. Dlatego planujemy postawić obok przyczepę gastronomiczną skupioną głównie na słodkościach: deserach, gofrach, lodach. Tak, aby plażowicze w kąpielówkach mogli tam podejść, nie musząc wchodzić do lokalu. Z naszego punktu widzenia to ważny dodatek, bo takie budki z lodami są wizytówką miejsc turystycznych. Postawimy też kilka stolików, żeby można było posiedzieć na świeżym powietrzu. Poza sezonem letnim będzie możliwość organizacji imprez okolicznościowych: urodzin, chrzcin czy styp. Nastawiamy się na przestrzeń, która będzie stworzona dla mieszkańców i turystów

– przekazuje Radosław Szulczyk i przypomina, że w Bysławiu jego firma będzie zajmowała się także wypożyczalnią sprzętu wodnego oraz polem namiotowym. 

Na kiedy zaplanowano start? Planowana data oficjalnego otwarcia bistra to 1 maja 2026 r. Jeżeli okaże się, że przygotowania do rozpoczęcia działalności zakończą się szybciej, możliwe jest wcześniejsze funkcjonowanie. Jednak oficjalne otwarcie odbędzie się pieszego dnia przyszłorocznej majówki.

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tygodnik.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%