Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi wystawił trzy dwuosobowe składy w wojewódzkim konkursie pn. "Mistrzowie w swoim fachu". Uczennice tucholskiej placówki zajęły aż dwa miejsca na podium, w tym to najwyższe!
Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Bydgoszczy po raz trzeci zaprosił do kulinarnych zmagań na szczeblu wojewódzkim wychowanków innych placówek, a po raz drugi na to zaproszenie odpowiedziało ZSLiT w Tucholi. Szkoła, mającą swą siedzibę przy ul. Świeckiej, do konkursu o temacie przewodnim "warzywa, owoce i ich przetwory" wystawiła trzy dwuosobowe zespoły, które stworzyły uczennice technikum żywienia: Iga Cieślińska i Sylwia Ossowska (klasa V), Katarzyna Hansz i Magdalena Grzeca (klasa IV), Żaklina Pasza i Julia Glama (klasa III). Uczennice najstarszej klasy udowodniły, że są mistrzyniami w swoim fachu, sięgając po najwyższy laur! Żeby tego było mało, czwartoklasistki z Tucholi zajęły trzecie miejsce na podium. Przed nimi uplasował się skład z Kowalewa Pomorskiego.
Pierna i czysta Tuchola
Dla dziewcząt z ZSLiT start w konkursie był ciekawą przygodą i doświadczeniem. Zahaczał też trochę o duży świat, ponieważ jego przebieg relacjonowały radio i telewizja. Mowa o zmaganiach, które miały miejsce 21 listopada w bydgoskim gastronomiku, a rozpoczynał je test wiedzy. Uczestnicy kulinarnych zmagań mieli do przejścia także test smaku. Praktyczna część konkursu obejmowała natomiast przygotowanie posiłków własnego autorstwa, tj. dania głównego, zupy i deseru, na co były 3 godziny. Oceny przygotowanych dań dokonało jury, w skład którego weszli kucharze z bydgoskich restauracji: Rafał Gadziewski, Michał Zieliński oraz Elwira Niewolak-Kwaśniewska z firmy Profundal.
Nasze uczennice usłyszały, że mają popracować nad ilością użytego pieprzu, ale i że Tuchola pracuje najczyściej
- przyznała Justyna Grzonkowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSLiT.
Dodajmy, że same preeliminacje do konkursy miały ciekawą formę. Zainteresowani startem musieli w domu przygotować potrawy własnego autorstwa i na ich podstawie stworzyć prezentację. Dziewczęta z tego zadania wywiązały się wzorcowo i tym samym otworzyły sobie drzwi do dalszego etapu konkursu, w którym "pozamiatały".
Katarzyna Hansz i Magdalena Grzeca wywalczyły trzecie miejsce. Fot. ZSLiT
Przepisy na dania wykonane przez Igę Cieślińską i Sylwię Ossowską
Zupa pomidorowa
Składniki :
• 3 łyżki oliwy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 duże marchwie
• 1 mała pietruszka
• 5 większych pomidorów
• 1 kostka rosołowa
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka bazylii
• można dodać śmietanę i potarty ser lub mozzarellę
Wykonanie: Cebulę, czosnek posiekaj na drobno i podsmaż. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj na patelnię. Podsmażaj aż wszystko zmięknie. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a potem rozgotuj. Tak przygotowane pomidory zblenduj. Następnie dodaj warzywa z patelni i przypraw do smaku. Zupę można podać ze śmietaną lub serem.
Pierogi z warzywami:
Składniki:
Ciasto:
• 500 g mąki
• jajko
• szklanka wody
• łyżka miękkiego masła
• łyżeczka suszonego tymianku
Farsz:
• 2 marchewki
• 200 g kapusty kiszonej
• 200 g grzybów suszonych
• pietruszka
• 1/2 małego selera
• 200 g pieczarek
• cebula
• papryka
• ząbek czosnku
• sól, pieprz
• olej
Zasmażka:
• 200 g boczku
• 200 g cebuli
Wykonanie: Wszystkie warzywa obierz i drobno pokrój. Na oleju zeszklij cebulę, po chwili dodaj posiekane pieczarki, paprykę i czosnek, kapustę i boczek. Kiedy papryka troszkę zmięknie, wrzuć marchew, seler i pietruszkę. Smaż do momentu, aż wszystko zmięknie. Dopraw do smaku, wystudź i wymieszaj.
Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj koła szklanką. Na jednym placuszku połóż łyżeczkę farszu i przykryj drugim. Brzegi pierożków dokładnie sklej. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj kilka minut. Przed podaniem polej zasmażką z boczkiem.
Zapiekane gruszki
Składniki:
• 1 duża gruszka
• 5 śliwek
• 2 łyżki cynamonu
• 5 łyżek cukru
• 30 ml śmietana 30%
Kruszonka:
• pół szklanki mąka
• 50 g masła
• jedno małe żółtko
• 25 g cukru pudru
Wykonanie: Pomieszaj ze są sobą cynamon oraz dwie łyżki cukru. Gruszki obierz i pokrój w cienkie paski, następnie optocz w cukrze z cynamonem. Tak przygotowane owoce ułóż w kokilkach lub w naczyniu żaroodpornym.
Śliwki obierz ze skórki, wyjmij pestki i pokrój bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnię połóż 3 łyżki cukru i poczekaj, aż się skarmelizuje (nie mieszaj!). Po zabarwieniu cukru na brązowy dodaj śmietanę, wymieszaj a następnie dodaj śliwki. Ponownie wymieszaj. Po około minucie masz gotowy sos śliwkowy, który należy polać na gruszki. Gruszki pieczemy przez 10 minut w temp. 200°C.
Wszystkie składniki do kruszonki włóż do miski i mieszaj, aż uformują się z nich grudki. Kruszonką posyp podpieczone owoce i piecze przez kolejne 20 minut w 180° stopniach.
Przepisy na dania wykonane przez Magdalenę Grzecę i Katarzynę Hansz
Zupa krem z dyni
Składniki:
• 800 g dyni (500 g po obraniu)
• 250 g ziemniaków
• 25 g masła
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka kurkumy w proszku
• 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
• 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
• włoszczyzna (80g po obraniu)
• 1 łyżeczka gęstej śmietany
• pestki dyni
Wykonanie: Dynię obierz ze skórki, nasiona usuń a miąższ pokrój w kostkę. Włoszczyznę pokrój na drobno. W tym czasie nastaw piekarnik na 200°C. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego i dopraw. Do nagrzanego piekarnika włóż naczynie żaroodporne na 30 minut. W tym czasie pokrój cebulę na drobno i zeszklij na maśle. Po upieczeniu warzyw przełóż je do garnka z wodą i zagotuj do miękkości. Całość zblenduj i dopraw do smaku. Przed podaniem ozdób zupę pestkami dyni i gęstą śmietaną.
Zapiekanka warzywna
Składniki na sos warzywny:
• 1 średnia papryka czerwona
• 1 średnia cebula
• 1 ząbek czosnku
• 150 g pieczarek
• puszka pomidorów krojonych lub całych 400 g
• 2 łyżki ulubionej oliwy
• przyprawy i zioła: po pół łyżeczki tymianku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu, a także garść listków bazylii
Reszta składników:
• 1 bakłażan
• 1 cukinia
Wykonanie: Paprykę czerwoną umyj. Usuń gniazdo nasienne. Warzywo pokrój w małą kostkę. Cebule obierz i również pokrój w drobną kostkę. Ząbek czosnku obierz i przepuść przez praskę lub posiekaj drobno. Nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Wlej dwie łyżki oliwy. Na patelnię wyłóż kawałki cebuli. Po około trzech minutach (cały czas mieszając) dodaj też czosnek oraz paprykę i pieczarki. Odrobinę zmniejsz moc palnika i kontynuuj smażenie przez kolejnych 10 minut bez przykrycia.
Pomidory włóż na patelnię i przypraw - tymianek, słodka i ostra papryka oraz sól i pieprz. Tak powstały sos mieszaj przez około 5 minut lub dłużej. W tym czasie pokrój bakłażana i cukinię w plastry, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż je na naczynie żaroodporne, a następnie na zmianę sos i resztę pokrojonych warzyw. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Deser ryżowy z musem jabłkowym
• 1 jabłko
• 1 paczka ryżu (100 g)
• garść malin
• garść jagód
• cynamon
• prażone migdały
• świeża mięta
Wykonanie: Mrożone lub świeże jagody i maliny włóż do garnka i gotuj z niewielką ilością wody. Dodaj cukru pudru do smaku. Jabłko pokrój w kostkę i gotuj w niewielkiej ilości wody z cynamonem, a następnie zblenduj.
Ryż gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. W kokilce umieść ryż na przemian z musem jabłkowym, obróć i wyłóż na talerz. Na wierzchu udekoruj dipem z malin oraz świeżą miętą, posyp prażonymi migdałami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz