Zamknij

ZSLiT w Tucholi: Dziewczęta z technikum żywienia są mistrzyniami w swoim fachu! / PRZEPISY

Agata WiśniewskaAgata Wiśniewska 09:43, 13.12.2024 Aktualizacja: 09:49, 13.12.2024
Skomentuj Iga Cieślińska i Sylwia Ossowska zdobyły pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. W nagrodę otrzymały grille elektryczne.Fot. ZSGH w Bydgoszczy Iga Cieślińska i Sylwia Ossowska zdobyły pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. W nagrodę otrzymały grille elektryczne.Fot. ZSGH w Bydgoszczy

Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi wystawił trzy dwuosobowe składy w wojewódzkim konkursie pn. "Mistrzowie w swoim fachu". Uczennice tucholskiej placówki zajęły aż dwa miejsca na podium, w tym to najwyższe!

Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Bydgoszczy po raz trzeci zaprosił do kulinarnych zmagań na szczeblu wojewódzkim wychowanków innych placówek, a po raz drugi na to zaproszenie odpowiedziało ZSLiT w Tucholi. Szkoła, mającą swą siedzibę przy ul. Świeckiej, do konkursu o temacie przewodnim "warzywa, owoce i ich przetwory" wystawiła trzy dwuosobowe zespoły, które stworzyły uczennice technikum żywienia: Iga Cieślińska i Sylwia Ossowska (klasa V), Katarzyna Hansz Magdalena Grzeca (klasa IV), Żaklina Pasza i Julia Glama (klasa III). Uczennice najstarszej klasy udowodniły, że są mistrzyniami w swoim fachu, sięgając po najwyższy laur! Żeby tego było mało, czwartoklasistki z Tucholi zajęły trzecie miejsce na podium. Przed nimi uplasował się skład z Kowalewa Pomorskiego. 

Pierna i czysta Tuchola

Dla dziewcząt z ZSLiT start w konkursie był ciekawą przygodą i doświadczeniem. Zahaczał też trochę o duży świat, ponieważ jego przebieg relacjonowały radio i telewizja. Mowa o zmaganiach, które miały miejsce 21 listopada w bydgoskim gastronomiku, a rozpoczynał je test wiedzy. Uczestnicy kulinarnych zmagań mieli do przejścia także test smaku. Praktyczna część konkursu  obejmowała natomiast przygotowanie posiłków własnego autorstwa, tj. dania głównego, zupy i deseru, na co były 3 godziny. Oceny przygotowanych dań dokonało jury, w skład którego weszli kucharze z bydgoskich restauracji: Rafał Gadziewski, Michał Zieliński oraz Elwira Niewolak-Kwaśniewska z firmy Profundal.

Nasze uczennice usłyszały, że mają popracować nad ilością użytego pieprzu, ale i że Tuchola pracuje najczyściej

- przyznała  Justyna Grzonkowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSLiT. 

Dodajmy, że same preeliminacje do konkursy miały ciekawą formę. Zainteresowani startem musieli w domu przygotować potrawy własnego autorstwa i na ich podstawie stworzyć prezentację.  Dziewczęta z tego zadania wywiązały się wzorcowo i tym samym otworzyły sobie drzwi do dalszego etapu konkursu, w którym "pozamiatały".

Katarzyna Hansz i Magdalena Grzeca wywalczyły trzecie miejsce. Fot. ZSLiT

 

Przepisy na dania wykonane przez Igę Cieślińską i Sylwię Ossowską

Zupa pomidorowa

Składniki :

• 3 łyżki oliwy

• 1 cebula

• 2 ząbki czosnku

• 2 duże marchwie

• 1 mała pietruszka

• 5 większych pomidorów

• 1 kostka rosołowa

• sól, pieprz do smaku

• 1 łyżeczka cukru

• 1 łyżeczka oregano

• 1 łyżeczka bazylii

• można dodać śmietanę i potarty ser lub mozzarellę

Wykonanie: Cebulę, czosnek posiekaj na drobno i podsmaż. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj na patelnię. Podsmażaj aż wszystko zmięknie. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a potem rozgotuj. Tak przygotowane pomidory zblenduj. Następnie dodaj warzywa z patelni i przypraw do smaku. Zupę można podać ze śmietaną lub serem.

Pierogi z warzywami:

Składniki:

Ciasto:

• 500 g mąki

• jajko

• szklanka wody

• łyżka miękkiego masła

• łyżeczka suszonego tymianku

Farsz:

• 2 marchewki

• 200 g kapusty kiszonej

• 200 g grzybów suszonych

• pietruszka

• 1/2 małego selera

• 200 g pieczarek

• cebula

• papryka

• ząbek czosnku

• sól, pieprz

• olej

Zasmażka:

• 200 g boczku

• 200 g cebuli

Wykonanie: Wszystkie warzywa obierz i drobno pokrój. Na oleju zeszklij cebulę, po chwili dodaj posiekane pieczarki, paprykę i czosnek, kapustę i boczek. Kiedy papryka troszkę zmięknie, wrzuć marchew, seler i pietruszkę. Smaż do momentu, aż wszystko zmięknie. Dopraw do smaku, wystudź i wymieszaj.

Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj koła szklanką. Na jednym placuszku połóż łyżeczkę farszu i przykryj drugim. Brzegi pierożków dokładnie sklej. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj kilka minut. Przed podaniem polej zasmażką z boczkiem.

Zapiekane gruszki

Składniki:

• 1 duża gruszka

• 5 śliwek

• 2 łyżki cynamonu

• 5 łyżek cukru

• 30 ml śmietana 30%

Kruszonka:

• pół szklanki mąka

• 50 g masła

• jedno małe żółtko

• 25 g cukru pudru

Wykonanie: Pomieszaj ze są sobą cynamon oraz dwie łyżki cukru. Gruszki obierz i pokrój w cienkie paski, następnie optocz w cukrze z cynamonem. Tak przygotowane owoce ułóż w kokilkach lub w naczyniu żaroodpornym.

Śliwki obierz ze skórki, wyjmij pestki i pokrój bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnię połóż 3 łyżki cukru i poczekaj, aż się skarmelizuje (nie mieszaj!). Po zabarwieniu cukru na brązowy dodaj śmietanę, wymieszaj a następnie dodaj śliwki. Ponownie wymieszaj. Po około minucie masz gotowy sos śliwkowy, który należy polać na gruszki. Gruszki pieczemy przez 10 minut w temp. 200°C.

Wszystkie składniki do kruszonki włóż do miski i mieszaj, aż uformują się z nich grudki. Kruszonką posyp podpieczone owoce i piecze przez kolejne 20 minut w 180° stopniach.

Przepisy na dania wykonane przez Magdalenę Grzecę i Katarzynę Hansz

Zupa krem z dyni

Składniki:

• 800 g dyni (500 g po obraniu)

• 250 g ziemniaków

• 25 g masła

• 1 cebula

• 1 ząbek czosnku

• 1 łyżeczka kurkumy w proszku

• 1 łyżeczka świeżego startego imbiru

• 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów

• włoszczyzna (80g po obraniu)

• 1 łyżeczka gęstej śmietany

• pestki dyni

Wykonanie: Dynię obierz ze skórki, nasiona usuń a miąższ pokrój w kostkę. Włoszczyznę pokrój na drobno. W tym czasie nastaw piekarnik na 200°C. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego i dopraw. Do nagrzanego piekarnika włóż naczynie żaroodporne na 30 minut. W tym czasie pokrój cebulę na drobno i zeszklij na maśle. Po upieczeniu warzyw przełóż je do garnka z wodą i zagotuj do miękkości. Całość zblenduj i dopraw do smaku. Przed podaniem ozdób zupę pestkami dyni i gęstą śmietaną.

 

Zapiekanka warzywna

Składniki na sos warzywny:

• 1 średnia papryka czerwona

• 1 średnia cebula

• 1 ząbek czosnku

• 150 g pieczarek

• puszka pomidorów krojonych lub całych  400 g

• 2 łyżki ulubionej oliwy

• przyprawy i zioła: po pół łyżeczki tymianku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu, a także garść listków bazylii

Reszta składników:

• 1 bakłażan

• 1 cukinia

Wykonanie: Paprykę czerwoną umyj. Usuń gniazdo nasienne. Warzywo pokrój w małą kostkę. Cebule obierz i również pokrój w drobną kostkę. Ząbek czosnku obierz i przepuść przez praskę lub posiekaj drobno. Nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Wlej dwie łyżki oliwy. Na patelnię wyłóż kawałki cebuli. Po około trzech minutach (cały czas mieszając) dodaj też czosnek oraz paprykę i pieczarki. Odrobinę zmniejsz moc palnika i kontynuuj smażenie przez kolejnych 10 minut bez przykrycia.

Pomidory włóż na patelnię i przypraw - tymianek, słodka i ostra papryka oraz sól i pieprz. Tak powstały sos mieszaj przez około 5 minut lub dłużej. W tym czasie pokrój bakłażana i cukinię w plastry, dopraw solą i pieprzem.  Wyłóż je na naczynie żaroodporne, a następnie na zmianę sos i resztę pokrojonych warzyw. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Deser ryżowy z musem jabłkowym

• 1 jabłko

• 1 paczka ryżu (100 g)

• garść malin

• garść jagód

• cynamon

• prażone migdały

• świeża mięta

Wykonanie: Mrożone lub świeże jagody i maliny włóż do garnka i gotuj z niewielką ilością wody. Dodaj cukru pudru do smaku. Jabłko pokrój w kostkę i gotuj w niewielkiej ilości wody z cynamonem, a następnie zblenduj.

Ryż gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. W kokilce umieść ryż na przemian z musem jabłkowym, obróć i wyłóż na talerz. Na wierzchu udekoruj dipem z malin oraz świeżą miętą, posyp prażonymi migdałami.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%