GIS ostrzega przed popularnymi jajami. Na skorupkach wykryto groźne bakterie. Produkt mógł trafić do sklepów w całej Polsce.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące żywności. Chodzi o konkretną partię jaj, na których powierzchni wykryto obecność bakterii Salmonella spp.
Spożycie produktu – zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej – może prowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.
Ostrzeżenie dotyczy konkretnego produktu:
GIS apeluje, by nie spożywać jaj z tej partii, a w razie wystąpienia objawów takich jak bóle brzucha, gorączka czy biegunka – bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Firma Jantex Polska Sp. z o.o., która pakowała feralną partię, wdrożyła własne procedury bezpieczeństwa:
Działania kontrolne prowadzi również Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej, który sprawdza dalszą drogę dystrybucji podejrzanej partii oraz informuje właściwe służby.
Zakażenie bakterią Salmonella może prowadzić do tzw. salmonelozy jelitowej. Do objawów zaliczają się: silne bóle brzucha, wymioty, biegunka, gorączka i odwodnienie. Szczególnie narażone są dzieci, osoby starsze i z obniżoną odpornością.
Więcej informacji o objawach i leczeniu znajduje się na stronie GIS.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz jacqueline macou z Pixabay
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tygodnik.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz