Zamknij

Kęsowo: Ekologiczny festiwal z eko-zupami, deserami i naturalnymi kosmetykami FOTOGALERIA

12:47, 10.11.2021 Aktualizacja: 12:53, 10.11.2021
Skomentuj

Były m.in. konkursy na eko-zupy dla pań z KGW i na desery warzywne dla mieszkańców. Ale kęsowski festiwal zafundował sporo innych, nie tylko kulinarnych atrakcji. Każdy mógł stworzyć dla siebie np. sole do kąpieli czy własny las.

Smacznie, zdrowo, ekologicznie – te hasła przyświecały imprezie, która odbyła się w ubiegłą sobotę (6 listopada) w Wiejskim Domu Kultury w Kęsowie. Jednym z pierwszych punktów programu Ekologicznego Festiwalu Jesiennego było rozstrzygnięcie konkursu na deser warzywny. Lokalne talenty kulinarne zgłosiły łącznie 12 dań, a oceniało je jury w składzie: Krystyna Juszczyk – specjalistka w dziedzinie cukiernictwa i dekorowania tortów, Radosław Januszewski – wójt gminy Kęsowo i  Łukasz Modrzejewski – sołtys Kęsowa.

W szranki stanęły też panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy. Zadaniem dla nich było przygotowanie "jesiennej eko-zupy". Tym razem w składzie jury pojawili się wszyscy ci, którzy przybyli na festiwal. Każdy otrzymał jeden kupon do głosowania i w ten sposób wskazywał jego zdaniem najlepszą zupę. Ekologiczny Festiwal Jesienny to także propozycje warsztatowe. Jedne z nich poprowadziła Monika Kowalewska i dotyczyły tworzenia naturalnych kosmetyków. Panie ochoczo wzięły udział w tym spotkaniu. Jak tłumaczyła dla "Tygodnika" prowadząca, uczestniczki zrobiły i zabrały do swoich domów sole do kąpieli – miały okazję stworzyć własne kompozycje m.in. z soli: magnezowej, himalajskiej czy czarnej. Dodawały także mineralne barwniki i oleje eteryczne. Następnie panie stworzyły sera do twarzy na bazie różnych olei. Wszystko zakończyło się pokazem masażu twarzy i podstaw jogi twarzy. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszyły się również warsztaty tworzenia mini lasów w szklanych słoikach czy te typowo dla dzieci, podczas których powstawały kolorowe mydełka.

Konkurs na "jesienną eko-zupę":

I miejsce – KGW Wieszczyce (zupa gulaszowa),

II – KGW Kęsowo (zupa z brukwi na gęsinie),

III – KGW Drożdzienica (zupa warzywna),

wyróżnienia: KGW Piastoszyn (kapuśniak) i KGW Przymuszewo (zupa krem z brokułów).

Konkurs deser warzywny:

I miejsce – Barbara Krystoszek (ciasto szpinakowe),

II – Karolina Wasilewska (dyniowa farma: ciasto z dynią w kawałkach z syropu, ciastem marchewkowym i fasolowym brownie),

III – Oliwia Sikorska – ciasto na spodzie buraczanym z kremem z ciecierzycy,

wyróżnienia: Ludwika Urowska (budyń z marchewki), Anita Juhnke (ciasto dyniowe), Dominik Liss (sernik z dyni).

Konkurs plastyczny pn. "Trzy lata Czystego Powietrza":

Od "zerówek" do klas III szkoły podstawowej:

Wyróżnienia: Filip Dąbrowski, Julia Modrzejewska, Eliza Karnowska.

Klasy IV-VIII:

Wyróżnienia: Oliwia Karnowska, Bartosz Wandziński, Oliwier Kak.

Dorośli:

Wyróżnieni: Dominik Liss, Bernadeta Liss, Danuta Dąbrowska 

W konkursie na ekoludka wyróżniono 12 stworków, nagrodzeni otrzymali karmniki dla ptaków.

Poniżej prezentujemy galerię zdjęć z festiwalu.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%