Były m.in. konkursy na eko-zupy dla pań z KGW i na desery warzywne dla mieszkańców. Ale kęsowski festiwal zafundował sporo innych, nie tylko kulinarnych atrakcji. Każdy mógł stworzyć dla siebie np. sole do kąpieli czy własny las.
Smacznie, zdrowo, ekologicznie – te hasła przyświecały imprezie, która odbyła się w ubiegłą sobotę (6 listopada) w Wiejskim Domu Kultury w Kęsowie. Jednym z pierwszych punktów programu Ekologicznego Festiwalu Jesiennego było rozstrzygnięcie konkursu na deser warzywny. Lokalne talenty kulinarne zgłosiły łącznie 12 dań, a oceniało je jury w składzie: Krystyna Juszczyk – specjalistka w dziedzinie cukiernictwa i dekorowania tortów, Radosław Januszewski – wójt gminy Kęsowo i Łukasz Modrzejewski – sołtys Kęsowa.
W szranki stanęły też panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy. Zadaniem dla nich było przygotowanie "jesiennej eko-zupy". Tym razem w składzie jury pojawili się wszyscy ci, którzy przybyli na festiwal. Każdy otrzymał jeden kupon do głosowania i w ten sposób wskazywał jego zdaniem najlepszą zupę. Ekologiczny Festiwal Jesienny to także propozycje warsztatowe. Jedne z nich poprowadziła Monika Kowalewska i dotyczyły tworzenia naturalnych kosmetyków. Panie ochoczo wzięły udział w tym spotkaniu. Jak tłumaczyła dla "Tygodnika" prowadząca, uczestniczki zrobiły i zabrały do swoich domów sole do kąpieli – miały okazję stworzyć własne kompozycje m.in. z soli: magnezowej, himalajskiej czy czarnej. Dodawały także mineralne barwniki i oleje eteryczne. Następnie panie stworzyły sera do twarzy na bazie różnych olei. Wszystko zakończyło się pokazem masażu twarzy i podstaw jogi twarzy. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszyły się również warsztaty tworzenia mini lasów w szklanych słoikach czy te typowo dla dzieci, podczas których powstawały kolorowe mydełka.
Konkurs na "jesienną eko-zupę":
I miejsce – KGW Wieszczyce (zupa gulaszowa),
II – KGW Kęsowo (zupa z brukwi na gęsinie),
III – KGW Drożdzienica (zupa warzywna),
wyróżnienia: KGW Piastoszyn (kapuśniak) i KGW Przymuszewo (zupa krem z brokułów).
Konkurs deser warzywny:
I miejsce – Barbara Krystoszek (ciasto szpinakowe),
II – Karolina Wasilewska (dyniowa farma: ciasto z dynią w kawałkach z syropu, ciastem marchewkowym i fasolowym brownie),
III – Oliwia Sikorska – ciasto na spodzie buraczanym z kremem z ciecierzycy,
wyróżnienia: Ludwika Urowska (budyń z marchewki), Anita Juhnke (ciasto dyniowe), Dominik Liss (sernik z dyni).
Konkurs plastyczny pn. "Trzy lata Czystego Powietrza":
Od "zerówek" do klas III szkoły podstawowej:
Wyróżnienia: Filip Dąbrowski, Julia Modrzejewska, Eliza Karnowska.
Klasy IV-VIII:
Wyróżnienia: Oliwia Karnowska, Bartosz Wandziński, Oliwier Kak.
Dorośli:
Wyróżnieni: Dominik Liss, Bernadeta Liss, Danuta Dąbrowska
W konkursie na ekoludka wyróżniono 12 stworków, nagrodzeni otrzymali karmniki dla ptaków.
Poniżej prezentujemy galerię zdjęć z festiwalu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz