Kącik kulinarny "Tygodnika Tucholskiego" wraca nie tylko do wersji papierowej gazety, ale teraz pojawia się również w internecie. Chcemy, aby trafiały do niego przepisy naszych lokalnych wielbicielek i wielbicieli kuchni, mówiąc najprościej - WASZE PRZEPISY. Jeśli chcesz, by Twój przepis znalazł się na łamach "Tygodnika", wyślij go nam drogą elektroniczną.
Twój przepis będzie mógł trafić do kącika kulinarnego "Tygodnika", gdy wyślesz go nam e-mailem na adres [email protected] lub w wiadomości prywatnej na naszym Facebooku. W przepisie należy zawrzeć składniki opisywanej potrawy i opis jej przygotowania, a także swoje imię i nazwisko. Mile widziane będą zdjęcia, np. autorki/autora przepisu lub przedstawianej potrawy.
My będziemy rewanżować się niespodziankami dla każdej osoby, która przekaże nam przepis!
Dzisiejszym tematem kącika jest krem z pieczonych warzyw, którego przepis zmodyfikowany został przez Małgorzatę Kuligowską. Zarówno Małgosię, jak i przygotowaną potrawę, widzicie na załączonych zdjęciach.
Krem z pieczonych warzyw
Składniki:
3 marchewki
1 duża pietruszka
2 cebulki
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 pomidor
biała część pora
3 ziemniaki
Wykonanie:
Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą i dodać dowolnych ziół. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Upieczone warzywa włożyć do garnka i zalać wodą - 2 cm nad ułożone warzywa. Gotować 15 minut, dodać pieprz ziarnisty, sól, ziele angielskie i paprykę wędzoną. Przed końcem dodać puszkę pomidorów i całość zblendować. Gotowe!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz