Zamknij

Sielskie smaki Gostycyna

19:20, 18.10.2021 L.Z Aktualizacja: 12:01, 21.10.2021
Skomentuj

Wrócił apetyt na dawne, coraz trudniej dostępne i rzadziej serwowane dania. Konkurs kulinarny realizowany pod egidą gostycyńskiej biblioteki sprawił, że oceniającym udało się wspomnieniami wrócić do czasów i smaków z dzieciństwa. Samorobna czekolada przypomniała okres, gdy słodycze były na kartki. Ożył smak ciasta Cassatte, które gościło na stole w każdym domu czy to przy okazji urodzin czy też świąt. Udało się też przypomnieć smak buraczanego syropu, który zjadało się z kromką chleba.  

Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie zrealizowała kolejny punkt z projektu „Kuchnia pogranicza nie ogranicza”. Przedsięwzięcie dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021” miało na celu uchronić od zapomnienia dawne receptury kulinarne, bo przecież przepisy naszych mam i babć to jak wiadomo prawdziwe skarby. Niepowtarzalne, udoskonalane przez pokolenia, związane z regionem, tradycją, często z jakąś niezwykłą rodzinną historią. Prawie każdy z nas ma taki "zabytek" ukryty gdzieś na dnie kuchennej szuflady. Gostycyn postanowił właśnie te skarby "wyłowić".

W ciągu ostatnich kilku tygodni odbyło się wiele spotkań i warsztatów kulinarnych. W piątek rozstrzygnięto kolejne przedsięwzięcie - konkurs kulinarny pt. „Sielskie smaki”. Udział w nim mogły wziąć zarówno osoby prywatne, młodzież szkolna, koła gospodyń wiejskich, czy osoby prowadzące działalność np. gastronomiczną. Wystarczyło przygotować jedno danie, wyrób lub produkt, np. domowe ciasto czy danie słone, autorskie sery lub wędliny, swojskie konfitury czy przetwory. Do konkursu zgłoszono łącznie dwanaście dań i produktów. O ocenę potraw organizatorzy poprosili trzy panie - Marię Ollick, Mariola Kotwicę oraz Aleksandrę Karnowską. Komisja rozstrzygając konkurs zwracała uwagę m.in. na smak potrawy, estetykę wykonania jak i wrażenia ogólne.

O tym kto wygrał w konkursie, jaka potrawa lub jaki produkt zyskał uznanie jurorów piszemy w papierowym wydaniu "Tygodnika Tucholskiego", który będzie dostępny już w najbliższy czwartek. 

Dodatkowo w przyszłym tygodniu szeroko napiszemy o tym jak wyglądała promocja książki kulinarnej „Kuchnia pogranicza nie ogranicza. Przepisy z Gostycyna i okolicy”.  Szukajcie też w gazecie przepisów na różnego rodzaju dania i potrawy z kuchni naszych babć i mam.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%