W sobotnie popołudnie (18 października) w Kęsowie obchodzono Święto Pieczonego Ziemniaka. Były: konkurs kartoflanych potraw, ognisko oraz liczne gry i zabawy nie tylko dla dzieci.
Dorośli obierali ziemniaki na czas albo tak, aby uzyskać jak najdłuższą obierkę. Dzieci trafiały kartoflami do miski oraz biegały z nimi na łyżkach, a młodzież robiła slalom popychając warzywo kijem do hokeja. Najmłodsi mieszkańcy gminy tworzyli postacie z ziemniaków. Dorośli podpowiadali maluchom i pomagali przyklejać kolorowe papierki, sznurki, piórka. Przy Wiejskim Domu Kultury w Kęsowie paliło się ognisko, nad którym chętni mogli upiec kiełbaski.
Podczas święta odbył się też konkurs na najsmaczniejszą potrawę. Dokładne wyniki zamieszczamy w najnowszym wydaniu "Tygodnika Tucholskiego".
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz