KGW Zdroje dzieli się ważnymi informacjami. O kole gospodyń wiejskich z gminy Cekcyn usłyszeli w Warszawie. KGW zawitało dzięki przebrniętym eliminacjom powiatowym i wojewódzkim na Stadion Narodowy w Warszawie. Tam wzięło udział w Bitwie Regionów - finale ogólnopolskim.
O poszczególnych etapach kulinarnej Bitwy Regionów, które w ostatnich miesiącach przechodziło Koło Gospodyń Wiejskich w Zdrojach, "Tygodnik Tucholski" pisze na bieżąco. Po zwycięstwie potrawy „Zrolowana biała dama” na szczeblu wojewódzkim gospodynie opowiedziały nam, że w ogromnych emocjach szykują się na finał ogólnopolski. A ten odbył się w sobotę 6 września na... Stadionie Narodowym w Warszawie!
Na finał zakwalifikowały się KGW z całej Polski. Mamy relację na gorąco, że nasze koło ze Zdrojów otrzymało WYRÓŻNIENIE!!! Szczegółowe wyniki przedstawimy później.
- To dla nas wielki zaszczyt reprezentować Borowiaków i nasze województwo na tak prestiżowej scenie. Dziękujemy organizatorom, jury, a przede wszystkim Wam – za ogromne wsparcie, dobre słowo i kciuki, które czuliśmy przez cały czas! Razem tworzymy piękną historię naszego regionu.
Tygodnik już podczas etapu powiatowego Bitwy Regionów otrzymał od gospodyń ze Zdrojów przepis wybitnej potrawy, kóra skradła serca i żołądki jury. Przepis "Zrolowanej białej damy" już ukazał się na łamach papierowego wydania Tygodnika Tucholskiego.
DZIŚ PRZEPIS TRAFIA NA TYGODNIK.PL - DZIĘKUJEMY I GRATULUJEMY!
Przepis na zwycięską potrawę Koła Gospodyń Wiejskich ze Zdrojów - "Rolowana biała dama":
Składniki na farsz:
- jabłka,
- grzyby,
- boczek wędzony,
- żurawina.
Składniki na marynatę:
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- czosnek,
Mięso:
- pierś z gęsi.
Gospodynie nie określiły dokładnych proporcji składników, mają być "według preferencji i uznania".
Wykonanie:
Gęsinę zamarynować dzień wcześniej wskazanymi przyprawami. Następnie pierś pokroić w plastry i rozbić. Na tak przygotowane mięso wyłożyć farsz z podanych składników i uformować kształt roladek. Obsmażyć z każdej strony, a później dusić pod przykryciem do miękkości.
Podawać z faszerowanymi ziemniakami i modrą kapustą.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Piotr Paterski [email protected]