Zamknij

KGW Zdroje prosto ze Stadionu Narodowego. Ogólnopolskie WYRÓŻNIENIE!!! Mamy ich PRZEPIS na wybitną potrawę

Piotr Paterski Piotr Paterski 20:04, 06.09.2025 Aktualizacja: 20:13, 06.09.2025
Skomentuj KGW Zdroje. Kulinarna Bitwa Regionów - finał na Stadionie Narodowym w Warszawie KGW Zdroje. Kulinarna Bitwa Regionów - finał na Stadionie Narodowym w Warszawie

KGW Zdroje dzieli się ważnymi informacjami. O kole gospodyń wiejskich z gminy Cekcyn usłyszeli w Warszawie. KGW zawitało dzięki przebrniętym eliminacjom powiatowym i wojewódzkim na Stadion Narodowy w Warszawie. Tam wzięło udział w Bitwie Regionów - finale ogólnopolskim.

O poszczególnych etapach kulinarnej Bitwy Regionów, które w ostatnich miesiącach przechodziło Koło Gospodyń Wiejskich w Zdrojach, "Tygodnik Tucholski" pisze na bieżąco. Po zwycięstwie potrawy „Zrolowana biała dama” na szczeblu wojewódzkim gospodynie opowiedziały nam, że w ogromnych emocjach szykują się na finał ogólnopolski. A ten odbył się w sobotę 6 września na... Stadionie Narodowym w Warszawie! 

Na finał zakwalifikowały się KGW z całej Polski. Mamy relację na gorąco, że nasze koło ze Zdrojów otrzymało WYRÓŻNIENIE!!! Szczegółowe wyniki przedstawimy później.

- To dla nas wielki zaszczyt reprezentować Borowiaków i nasze województwo na tak prestiżowej scenie. Dziękujemy organizatorom, jury, a przede wszystkim Wam – za ogromne wsparcie, dobre słowo i kciuki, które czuliśmy przez cały czas! Razem tworzymy piękną historię naszego regionu.

Tygodnik już podczas etapu powiatowego Bitwy Regionów otrzymał od gospodyń ze Zdrojów przepis wybitnej potrawy, kóra skradła serca i żołądki jury. Przepis "Zrolowanej białej damy" już ukazał się na łamach papierowego wydania Tygodnika Tucholskiego. 

DZIŚ PRZEPIS TRAFIA NA TYGODNIK.PL - DZIĘKUJEMY I GRATULUJEMY! 

 

Przepis na zwycięską potrawę Koła Gospodyń Wiejskich ze Zdrojów - "Rolowana biała dama":

Składniki na farsz: 

- jabłka,

- grzyby,

- boczek wędzony,

- żurawina.

Składniki na marynatę: 

- sól,

- pieprz,

- majeranek,

- czosnek,

Mięso:

- pierś z gęsi.

Gospodynie nie określiły dokładnych proporcji składników, mają być "według preferencji i uznania".

Wykonanie: 

Gęsinę zamarynować dzień wcześniej wskazanymi przyprawami. Następnie pierś pokroić w plastry i rozbić. Na tak przygotowane mięso wyłożyć farsz z podanych składników i uformować kształt roladek. Obsmażyć z każdej strony, a później dusić pod przykryciem do miękkości. 

Podawać z faszerowanymi ziemniakami i modrą kapustą.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%