50-lecie pracy zawodowej i 30-lecie uzyskania tytułu Mistrza Piekarnictwa obchodzi w tym roku Piotr Latzke, właściciel Piekarni-Cukierni Latzke w Tucholi. Świętowanie podwójnego jubileuszu przybrało słodką formę i było jednym z punktów rozpoczynających się w piątek (12.07) 65. Dni Borów Tucholskich.
Piotr Latzke od ponad trzech dekad prowadzi Piekarnię - Cukiernię Latzke w Tucholi. To miejsce, które na mapie miasta widnieje od bagatela 102 lat (!) i serwuje kolejnym pokoleniom mieszkańców i przyjezdnych tradycyjne wypieki, bez polepszaczy smaków i konserwantów. W piątek (12.07) chwilę po południu całkiem spora część z tych przysmaków - m.in. drożdżówki, serniki, makowce i słodkie bułeczki - czekała na skwerze św. Małgorzaty. Otwartym poczęstunkiem Piotr Latzke uczcił swój podwójny jubileusz. W tym roku tucholanin obchodzi 50-lecie pracy zawodowej i 30-lecie uzyskania tytułu Mistrza Piekarnictwa. Z zaproszenia do wspólnego świętowania skorzystali m.in stali klienci piekarni, bliscy pana Piotra czy samorządowcy. Słodkie kalorie znikały w mig z tac, a do mistrza piekarnictwa z życzeniami ustawiali się sympatycy efektów jego pracy, pełni uznania dla posiadanego talentu i pracowitości.
Chwilę wcześniej Piotr Latzke przyjął życzenia na tucholskim rynku od burmistrza. Tadeusz Kowalski dziękował właścicielowi piekarni i cukierni za wieloletnią pracę i promowanie swoimi wyrobami Tucholi, jak również za liczne inicjatywy społeczne, w których bierze udział. W dniu patronki Tucholi, świętej Małgorzaty, mieszkańcom rozdawane są symboliczne bochenki chleba. Wypieka je właśnie Piekarnia - Cukiernia Latzke. Życzenia w stronę jubilata popłynęły także ze strony zarządu Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła w Bydgoszczy oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Tucholi.
Piekarz z półwiecznym doświadczeniem dziękował z kolei swoim nieżyjącym przodkom, dziadkom i rodzicom, bez których piekarni by nie było. Podkreślał, że ma wspaniałą załogę i rodzinę, na którą może liczyć. Dziękował też klientom, którzy zaglądają do jego piekarni, a także tucholskiemu cechowi i gminie.
Szerszy materiał dotyczący podwójnego jubileuszu tucholskiego piekarza ukaże się w najbliższym wydaniu "Tygodnika".
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz