Największe uznanie jury zyskały leśne gołąbki w sosie grzybowym po orzelsku, które przygotowało KGW Orzełek Kobitki Gospodarne Wyjątkowo - Orzelskie Dziołchy. Kolejne dwa miejsca wywalczyły koła z powiatu tucholskiego, tj. KGW w Brzeźnie „Żurawinki” i KGW w Zdrojach. Również wyróżnienia trafiły do naszych pań, m.in. za ruchańce z fjutem.
Borowiackie smaki, pod tak nazwą dokładnie odbył się regionalny i zarazem pierwszy etap IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Bitwa Regionów. Wydarzenie miało miejsce w sobotę (22.06) na plaży w Bysławiu.
Do kulinarnych zmagań przystąpiło łącznie 20 kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu tucholskiego i sępoleńskiego. Począwszy od godziny 14:00 przez kilka kolejnych godzin jury przechadzało się po ich stoiskach i kosztowało konkursowych dań. Tego przyjemnego, ale i trudnego zadnia podjęli się Krzysztof Szczepaniak - nauczyciel praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Natalia Gałązka – Oddział Terenowy KOWR w Bydgoszczy i Katarzyna Cieślińska.
Jak mówił na chwilę przed ogłoszeniem wyników przewodniczący komisji „po tak wspaniałej uczcie kulinarnej aż zabrakło mu tchu”.
Spieraliśmy się dosyć mocno z pozostałymi członkami komisji, które koło wygrało. Duże brawa należą się wszystkim KGW za przepyszne potrawy z regionu, które pobudziły moje kubki smakowe do szaleństwa
– przyznał Krzysztof Szczepaniak.
Ze względu na wysoki poziom konkursu jury zdecydowało się przyznać poza trzema głównymi nagrodami dwa wyróżnienia. Zdobyły je panie z kół w Przyrowie i Lubiewicach. Trzecie miejsce wywalczyły Zdroje a drugie Brzeźno. Nagrodę główną zdobyło koło z ościennego powiatu - KGW Orzełek Kobitki Gospodarne Wyjątkowo - Orzelskie Dziołchy, które będzie też reprezentować nasz region na półfinale konkursu, który odbędzie się w sierpniu w Zarzeczewie. Zwycięzcom i wyróżnionym winszowała m.in. wójt gminy Lubiewo, Joanna Jastak.
Warto dodać, że wydarzeniu w Bysławiu nie dopisała pogoda, co też przełożyło się na mniejsze zainteresowanie wydarzeniem ze strony mieszkańców. Ci którzy jednak zawitali na bysławską plażę nie żałowali, bo poza pysznymi potrawami na stoiskach KGW czekała na nich oferta kulturalna.
Borowiackie smaki urozmaiciły występy: Zespołu Ludowego "Śliwiczanie "z GOK-u w Śliwicach, Mażoretek Bysławskich, a także Natalii Wiśniewskiej z grupy wokalnej B-CKiP. Najmłodsi mieli do dyspozycji cały namiot z atrakcjami przygotowanymi przez animatorów. Impreza zakończyła się tanecznym akcentem. Spontanicznie na zielony parkiet ruszyły panie z KGW w Pruszczu, skutecznie zachęcając innych do wspólnej zabawy. W takiej sytuacji nawet deszcz musiał ustąpić!
Borowiackie smaki zorganizowała Biblioteka -Centrum Kultury i Promocji Gminy Lubiewo. Partnerami wydarzenia byli natomiast: Gmina Lubiewo i Zakład Komunalny Gminy Lubiewo.
Wyniki:
I miejsce - KGW Orzełek Kobitki Gospodarne Wyjątkowo - Orzelskie Dziołchy, za danie leśne gołąbki w sosie grzybowym po orzelsku.
II miejsce - KGW w Brzeźnie "Żurawinki", za danie zrazy z dziczyzny.
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Zdrojach, za danie kaczka babci Uli.
Wyróżnienia:
KGW w Przyrowie, za danie szczawiowa z bałabunem (ziemniakami).
KGW w Lubiewicach, za danie ruchańce z fjutem.
Panie z KGW nie pozwoliły, aby pogoda popsuła im humory. W oczekiwaniu na wyniki konkursu ruszyły do wspólnego tańca. Zaczęło się od pociągu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz