Wielkanoc za rogiem. Oprócz przeżycia duchowego to wydarzenie celebrowane również pod kątem kulinarnym. Warto pomyśleć nie tylko o samych potrawach, które zastawią nasze stoły, ale też o samych stołach. Uroku dodają dekorację nawiązujące do świątecznych tradycji. Doskonale wiedzą o tym uczennice (i jeden uczeń) technikum żywienia i szkoły branżowej przy ZSLiT w Tucholi.
Uczennice i uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi wzięli udział w konkursie "Dekoracja Stołu Wielkanocnego". Przedsięwzięcie to zorganizowała nauczycielka przedmiotów zawodowych i gastronomicznych Aleksandra Browarska. Skupiło podopiecznych Technikum Żywienia i Szkoły Branżowej, która kształci w zawodzie kucharz. Nie jest już żadnym zaskoczeniem, że rola kucharki czy kucharza nie ogranicza się tylko do przyrządzenia jak najlepszej potrawy. O jego klasie świadczy sposób jej podania. Zmysł estetyczny można ujawnić również poprzez przygotowanie wizualne nie tylko potraw, ale i samego nakrycia i całego stołu. Dobry temat do sprawdzenia zdolności lub już nabytych umiejętności to święta. Dlatego też uczennice i uczniowie technikum mieli za zadanie stworzyć menu na śniadanie wielkanocne poprzez projekt kardy dań i przygotować stół pasujący do tej karty. Ważne w odbiorze miały być ogólne wrażenia estetyczne udekorowanego stołu oddającego charakter Wielkiejnocy. A wszystko po to, aby rozwijać swoje praktyczne umiejętności i znajomości znajomości zasad obsługi konsumenta, nawiązać do polskich tradycji kulinarnych i świątecznych.
Losy i... dodatkowy punkt na sprawdzianie
Wielkanocne nakrycie dla 2 osób - z takim zadaniem mierzyło się 7 dwuosobowych zespołów. Oceniały je jurorki: wicedyrektorka ZSLiT Anna Starszak i nauczycielki: Wioletta Knakowska, Renata Giersz, Anna Czapiewska, Justyna Grzonkowska i Aleksandra Browarska. "Tygodnik" odwiedził szkołę podczas rozstrzygnięcia konkursu. Zespoły wsłuchały się w werdykt podany przez organizatorkę, a nagrody przekazał razem z nią dyrektor Jerzy Kornaś. I przy nich warto się na moment zatrzymać. Oprócz upominków, zgodnych z gastronomicznym zainteresowaniem uczniów, pojawiły się losy. Tych można pozazdrościć. Uśmiechy na twarzach laureatek i uczestniczek konkursu sprawiało wylosowanie... możliwości poprawiania sprawdzianu, czy uzyskania dodatkowego punktu na nim! Nazwiska zwyciężczyń i pozostałych uczestników dołączamy do artykułu. Pomysły na zastosowane dekoracje - często z elementami, które pod ręką w domu ma każdy z nas - najlepiej oddają zdjęcia. Istnieje duża szansa, że zainspirują czytelników, którzy zastanawiają się, jak mogą wyglądać ich stoły podczas niedzielnego i poniedziałkowego śniadania świątecznego.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz