Zamknij

Krążki cebulowe ? prosty przysmak, który zrobisz w domu

12:21, 13.08.2018 ARTYKUŁ SPONSOROWANY Aktualizacja: 12:23, 13.08.2018

Cebula w chrupiącej panierce? Brzmi banalnie, za to smakuje wybornie. Ten prosty przysmak każdy z nas może bez problemów przygotować we własnym domu. W jaki sposób? To proste – wystarczy postępować zgodnie z tym łatwym i sprawdzonym przepisem.

Krążki cebulowe – prostota i smak

Jest jednym z ciekawszych i najchętniej zamawianych przysmaków, jakimi może się pochwalić Burger King. Menu tej restauracji nie ogranicza się przecież do hamburgerów, nic więc dziwnego, że na długiej liście dań pojawiają się również krążki cebulowe. Ta przekąska jest wyjątkowo prosta. Wystarczy przecież opanierować cebulę, usmażyć i gotowe. Niezbyt kaloryczna, za to smaczna i pożywna przekąska już teraz ma wielu zwolenników. Jak przygotować taki rarytas w domu?

Domowe krążki cebulowe – jak je przyrządzić?

Zrobienie tej przekąski we własnym domu nikomu z nas nie powinno sprawić większych problemów. Liczne przepisy dostępne na portalach kulinarnych oraz w wielu książkach kucharskich mogą nam dodatkowo ułatwić to zadanie.

Zacznijmy od składników. By przygotować taką przekąskę, potrzebne będą nam:

– i dwie cebule,

– dwa jajka,

– szklanka mąki pszennej,

– pół szklanki mleka,

– pół łyżeczki proszku do pieczenia,

– pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej,

– sól i pieprz – do smaku.

Jak postępować ze składnikami? Na początek należy obrać cebule i pokroić je w plastry o takiej grubości, jaką uznamy za najlepszą. W miseczce należy natomiast przygotować ciasto z mąki zmieszanej z papryką, mąką, mlekiem oraz jajami. Należy zanurzyć w nim każdy z krążków cebuli, a następnie smażyć na patelni do chwili, aż się zarumieni. Można też krążki z cebuli dodatkowo obtoczyć w bułce tartej, dzięki czemu staną się bardziej chrupiące.

Z czym można podawać takie krążki?

Krążki cebulowe można serwować na wiele sposobów. Mogą się one rewelacyjnie sprawdzić jako samodzielna przekąska – idealna na długie wieczory przed telewizorem lub na spotkania w gronie znajomych. Można je też podawać z frytkami oraz z surówkami, dzięki czemu złociste krążki staną się częścią większego i smacznego posiłku. Ciekawym dodatkiem do nich mogą być też sosy i dipy – szczególnie te z pomidorów lub z czosnkiem. A salsa? I ona będzie wybornie pasowała do cebulowych przekąsek w złocistej panierce. Gotowe krążki mogą też okazać się ciekawym dodatkiem do burgerów. Możliwości wykorzystania takiego specjału jest wiele, zatem każdy z nas znajdzie taki sposób podania, jaki uzna za najlepszy.

Krążki cebulowe zyskują coraz większą popularność. Ich smakiem może się cieszyć każdy z nas. Znajdziemy je przecież i w menu znanych restauracji, i w barach z przekąskami. Możemy je też szybko przygotować we własnych domach, rozkoszując się ich smakiem w trakcie spotkań ze znajomymi.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%