Doroczna biesiada, którą zorganizował Tucholski Ośrodek Kultury połączona z prezentacją dorobku kulturalnego odbyła się w sobotę w parku Zamkowym.
Można było obejrzeć i kupić wyroby naszych lokalnych rękodzielników, ulepić gliniany dzbanek, prząść na kołowrotku, pomóc w wyrabianiu masła w kierzance, podpatrzeć jak mistrz Jacek żongluje drożdżowym ciastem, z którego później powstały smaczne szneki. Wśród borowiackich kramów były też stoiska z glinianymi garnkami, donicami i ozdobami, różnego rodzaju przedmioty artystyczne i dekoracyjne wykonane przez okolicznych wytwórców. Do skosztowania i kupowania zachęcały rumiane bochenki chlebów, aromatyczne swojskie kiełbasy, kluchy, smażone kapusty oraz słodkie nalewki, miody i ciasta. Bardziej aktywni brali udział w rdzennych borowiackich zabawach. Ogromnym powodzeniem cieszyły się też stoiska z regionalnymi przysmakami. Panie z kół gospodyń wiejskich serwowały m.in. kluski z szmurowaną kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, borowiacki miętowo-malinowy napój, wypieczone serniki i rogale oraz wiele innych dań. Imprezę uzupełniły występy artystyczne zespołów: „Młodzi Borowiacy” oraz „Pomorze” z Chełmna jak również widowisko kabaretowe w wykonaniu Wandy i Eugeniusza Rzyskich.
Więcej w papierowym wydaniu Tygodnika, który dostępny jest od czwartku, 6 lipca.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tygodnik.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz