Zamknij

Wiadra plastikowe w branży spożywczej - cechy i zastosowanie

08:36, 28.01.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:36, 28.01.2020

Wiadra plastikowe to rodzaj pojemników, który znajduje szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, takich jak branża budowlana, kosmetyczna czy nawet spożywcza. Wiadra przeznaczone do stosowania w tej ostatniej branży zasługują na szczególną uwagę, ponieważ muszą spełniać najbardziej rygorystyczne wymogi. Czym charakteryzują się wiadra plastikowe spożywcze i gdzie są wykorzystywane?

Czym wyróżniają się wiadra plastikowe dla branży spożywczej?

Wiadra plastikowe przeznaczone do wykorzystania w branży spożywczej muszą być pojemnikami bezpiecznymi w kontakcie z żywnością. Oznacza to, że nie mogą być wykonane ze szkodliwych materiałów, a cały ich proces produkcyjny należy przeprowadzać zgodnie z obowiązującymi normami higieny. Bezpieczne wiadra spożywcze to pojemniki z tworzyw sztucznych z grupy poliolefin (głównie polipropylenu). Nie powodują one żadnych niedopuszczalnych zmian w składzie produktów, ani w ich smaku czy zapachu. Wiaderka plastikowe do branży spożywczej muszą być również wytrzymałe, ponieważ ich transport może odbywać się w różnych warunkach. Powinny także wykazywać dużą odporność na działanie czynników zewnętrznych, gdyż ma to wpływ na trwałość i właściwości przechowywanego w nich produktu. Istotną cechą pojemników tego typu jest też szczelność. Artykuły spożywcze zamykane w wiaderkach mogą mieć bowiem rozmaitą konsystencję - od sypkiej po płynną. Niezależnie od ich gęstości, wiadro plastikowe nie może pozwolić, aby jakakolwiek ilość przechowywanego produktu wydostała się na zewnątrz, dlatego przy produkcji tych opakowań stosuje się szczelne wieka z różnego typu zamknięciami, zabezpieczające plomby i pokrywy pod foliowanie. Praktyczne w użyciu pojemniki spożywcze będą również wygodne w peletyzacji. Dlatego zarówno wiadra plastikowe 30 l, jak i wiadra plastikowe 0,55 l posiadają odpowiednio wyprofilowane pokrywki, które ułatwiają ich transport i przechowywanie. 

Gdzie w branży spożywczej znajdują zastosowanie wiadra plastikowe?

Wiadra spożywcze plastikowe od Plast Box wykorzystywane są głównie podczas przechowywania i transportu artykułów żywnościowych pomiędzy producentem, a bezpośrednim dystrybutorem. Później dzięki atrakcyjnemu designowi pomagają także w sprzedaży produktu, a kupującemu ułatwiają ponowne przechowywanie. Niektóre wiadra plastikowe przeznaczone są również do bezpiecznego przeprowadzania procesów fermentacji lub kiszenia. Jednocześnie dobrej jakości pojemniki chronią swoją zawartość przed zanieczyszczeniami z zewnątrz oraz psuciem na każdym etapie przechowywania i transportu. Wiaderka plastikowe spożywcze doskonale nadają się do pakowania przetworów owocowych, warzywnych, rybnych i mlecznych, czyli chociażby surówek, sałatek, serów oraz śmietan. Sprawdzają się także w przypadku produktów sypkich i całkowicie płynnych, czyli sosów, orzeszków, przypraw i chipsów.

Wiadra plastikowe spożywcze to wyjątkowy rodzaj opakowań, spełniający najbardziej restrykcyjne normy i w żaden sposób nie zagrażający życiu ani zdrowiu człowieka. Są to także praktyczne i atrakcyjne dla kupującego pojemniki, które gwarantują szczelność, wytrzymałość i wygodę użytkowania.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%