Zamknij

Rola parku maszynowego dla wydajności procesów produkcyjnych

15:47, 26.04.2019 | materiały partnera

Wydajność ma dla właściciela przedsiębiorstwa produkcyjnego olbrzymie znaczenie, determinuje bowiem pozycję firmy na danym rynku. Odpowiednie zarządzenie procesem produkcyjnym, właściwie zmotywowany i przeszkolony personel oraz innowacyjne rozwiązania techniczne, to w dzisiejszych czasach gwarancja sukcesu dla firmy. Wszystkie te aspekty przekładają się na efektywność wytwarzania, a co za tym idzie - niższe koszty produkcji oraz finalnie konkurencyjną cenę produktu na rynku. Taki model osiągnięcia przez firmę sukcesu jest uniwersalny i możliwy do realizacji w każdej branży produkcyjnej bądź usługowej. Dostęp do nowoczesnych technologii oraz dbałość o sukcesywne inwestowanie w park maszynowy, to kluczowa kwestia dla podmiotów, których produkcja w największym stopniu oparta jest o pracę różnego rodzaju urządzeń. Dobrym przykładem miejsca, gdzie jakość i różnorodność sprzętu decyduje o efektywności, jest np. branża przetwórstwa spożywczego.

Trudno wyobrazić sobie działalność w firmie, która produkuje soki owocowe lub warzywne mrożonki, opartą wyłącznie o manufakturę, czyli pracę wykorzystującą wyłącznie siły człowieka. Oczywiście są jeszcze takie miejsca, ale to zupełnie inna, nierynkowa skala, bardziej dedykowana dla małych rodzinnych sklepików lub przydomowych gospodarstw agroturystycznych. W dużych zakładach przetwórstwa warzyw i owoców, funkcjonowanie cyklu produkcyjnego, opiera się przede wszystkim na specjalistycznych maszynach, takich jak np. dozowniki wibracyjne.

W procesie przetwórstwa kapusty, istotną rolę pełni linia technologiczna, składająca się z szatkownicy zintegrowanej z dozownikiem o nazwie posypnik soli, którego zadaniem jest regularne oprószanie warzywa chlorkiem sodu, aby kapusta skruszała. Najpopularniejszymi urządzeniami są wszelkiego rodzaju przenośniki taśmowe. To specjalne, oburtowane taśmy transportowe o regulowanej prędkości, które służą do przesuwania surowców, półproduktów czy gotowych paczek, na dalszy fragment linii produkcyjnej. Klasyczne dozowniki wibracyjne często wykorzystywane są w przetwórstwie owocowo-warzywnym. Jabłka, śliwki czy pomidory, podawane są do kosza zsypowego takiej maszyny, najczęściej za pośrednictwem wywrotnicy. Dno kosza stanowi kratownica, której funkcją jest filtrowanie niepożądanych ciał obcych. Następnie podajnik wibracyjny równomiernie dozuje ilość produktów, przekazując je do dalszej obróbki. Dla zapewnienia płynności i automatyzacji całego procesu z wykorzystaniem dozowników, maszyny te wyposażone są w specjalne czujniki, które sterują częstotliwością, szybkością i ilościami surowca w poszczególnymi fazach. Pomimo, że zwykle jest to sprzęt bezobsługowy, to jego praca jest nieustannie monitorowana przez człowieka, a urządzenia poddawane okresowym przeglądom serwisowym.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
© tygodnik.pl | Prawa zastrzeżone