Zamknij

Czy warto kupić garnki do gotowania na parze?

10:24, 14.12.2018 | MATERIAŁ PARTNERA

Gotowanie na parze to jedna z lepszych metod przygotowywania potraw – nie tylko dla osób dbających o sylwetkę, ale też wszystkich chcących zatroszczyć się o swoje zdrowie. Przyrządzane w ten sposób posiłki są pełne witamin i minerałów, mają delikatny smak, a w dodatku są pozbawione szkodliwych substancji powstających m.in. w czasie smażenia na patelni.

 

Co można gotować na parze? Tak naprawdę większość artykułów spożywczych, które jemy na co dzień. Mowa tu nie tylko o warzywach (w szczególności o marchewce, ziemniakach oraz kalafiorze), ale też mięsie drobiowym, cielęcinie, rybach, jajkach, a nawet owocach morza. Gotowanie na parze jest zdrowe, ponieważ nie używamy oleju ani innego tłuszczu, możemy też ograniczyć spożycie soli – zamiast nią warto doprawić potrawę dużą ilością aromatycznych ziół.

 

Garnki do gotowania na parze są łatwo dostępne, znajdziemy je w większości sklepów. To wyjątkowo solidne naczynia, które mogą nam służyć przez długi czas (głównie z uwagi na wytrzymały materiał wykonania, przeważnie jest to stal nierdzewna). Podpowiadamy, gdzie można znaleźć odpowiedni garnek do gotowania na parze. Pod tym adresem znajduje się specjalny ranking tego typu produktów. Na jego podstawie można wybrać wytrzymałe i praktyczne naczynie do przyrządzania smacznych i zdrowych potraw.

 

Technika przyrządzania posiłków na parze pozwala do minimum zmniejszyć ryzyko ich przypalenia. Gotowe danie bardzo dobrze się prezentuje, ponieważ poszczególne składniki spożywcze mają intensywne kolory (zwłaszcza warzywa) i nie kruszą się na małe cząstki. Nie można nie wspomnieć także o tym, że gotowanie na parze daje nam możliwość skrócenia czasu przygotowywania potrawy. Wolną chwilę możemy więc wykorzystać na odpoczynek.

 

Korzyści z gotowania na parze jest jednak znacznie więcej. Produkty spożywcze zachowują świeżość i odpowiednią wilgotność, a zawarte w nich włókna miękną i są łatwiejsze do strawienia (to pozwala pozbyć się m.in. problemu zaparć). Regularne jedzenie potraw przygotowanych w garnkach do gotowania na parze ma pozytywny wpływ nie tylko na sylwetkę, ale również na nasze samopoczucie i kondycję zdrowotną – czujemy więcej sił witalnych. Z uwagi na większą dawkę witamin wzmacnia się nasza odporność, dlatego nie narzekamy na nawracające przeziębienia lub inne infekcje.

(MATERIAŁ PARTNERA)
© tygodnik.pl | Prawa zastrzeżone