Zamknij

Połączenie owoców i warzyw w soku, czyli jak dobierać smaki?

14:39, 01.12.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:41, 01.12.2022

Naturalne soki owocowo-warzywne są jednym z najłatwiejszych sposobów na dostarczenie niezbędnej dziennej porcji witamin i minerałów. Produktów tych na rynku jest bardzo dużo, jednak najlepsze jakościowo soki warzywno-owocowe tłoczone na zimno mają również wysokie ceny. Możemy więc spróbować zrobić je w domu, jednak jak połączyć smaki tak, aby otrzymać zarówno zdrowy jak i smaczny napój? 

Jak przygotować warzywa i owoce?

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby wszystkie produkty jakich używamy do odmowych przetworów takich jak soki, powinny być świeże, bez żadnych oznak pleśni czy pasożytów. Owoce i warzywa nie powinny być również mocno przejrzałe, tak, abyśmy mieli pewność iż nie zaczęły już gnić. Po dokładnym umyciu upewnij się, czy dany rodzaj produktu musi być pozbawiony pestek czy nie - tak jak w przypadku winogron czy arbuza, gdzie pestki możemy spokojnie zostawić. Dobrego soku niestety nie zrobimy z mrożonych elementów - te nadają się lepiej do koktajli. Jeżeli do napoju chcielibyśmy dodać zioła, musimy być pewni, że pochodzą one z dobrego źródła, te rosnące "na dziko" niestety nie powinny być przez nas używane. 

Owoce nie zawsze najzdrowsze

Owoce pomimo wielu wartościowych składników odżywczych mają w sobie również bardzo dużo cukru. Dlatego nawet najlepsze naturalne soki owocowo-warzywne mogą mieć bardzo dużo kalorii. Jeżeli zależy nam na ograniczeniu cukru w diecie lub jesteśmy na diecie odchudzającej, warto jest w domu wyciskać przede wszystkim warzywa, ewentualnie połączone z owocami niskokalorycznymi takimi jak truskawki, maliny czy jagody. Dobrym sposobem na zminimalizowanie kalorii w soku owocowym jest natomiast rozcieńczenie go. Do tego celu możemy użyć wody jak i również zielonej herbaty bądź naparu z dowolnego rodzaju ziół.

Ważne jest również, aby nasz sok miał w sobie miąższ żeby dostarczyć nam odpowiednią ilość błonnika niezbędnego do poprawnego trawienia. Przyspiesza też metabolizm, co jest istotne kiedy zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Naturalne soki owocowo-warzywne znajdziesz na: https://naszatlocznia.pl/k/soki/owocowo-warzywne/

Jakie smaki ze sobą łączyć, a jakich nie?

Soki warzywno-owocowe tłoczone na zimno które znajdziemy w sklepach są zazwyczaj produkowane z jednego produktu, ale w domu możemy śmiało eksperymentować z różnymi smakami. Niestety, nie wszystkie warzywa i owoce dobrze komponują się ze sobą. Niektóre połączenia mogą powodować problemy żołądkowe tak jak winogrona i marchew, które potrafią wywołać wzdęcia. Owoce bardzo słodkie w połączeniu z kwaśnymi obciążają układ trawienny, dlatego warto wybrać tylko albo jedno, albo drugie. Co więcej, rośliny reagują chemicznie między sobą - ogórek, ze względu na zawarty w nim enzym, utlenia witaminę C, więc lepiej jest nie łączyć go z produktami bardzo bogatymi w ten składnik - truskawki, porzeczki czy czerwona papryka.

Warto też pamiętać o tym, iż jest wiele różnych wartościowych roślin liściastych, które możemy umieszczać w sokach. Oprócz często używanego szpinaku istnieje też jarmuż, różne rodzaje sałaty, natka pietruszki czy seler naciowy. Każda z tych roślin ma inny smak i może inaczej sprawdzić się w kombinacjach z owocami.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%