Jak przekonać przedszkolaka do zdrowego hummusu, serwując go jako... nutellę? Spółdzielnia Socjalna Borowiackie Smaki w Cekcynie ma na to patent. Chociaż nazwa wskazuje na polską kuchnię, kucharze czasem zabierają dzieci w kulinarne podróże do różnych krajów.
- Lubię gotować. Cieszę się, gdy ludziom smakuje to, co przygotowałam
– mówi Małgorzata Peryt, członkini Spółdzielni Socjalnej Borowiackie Smaki w Cekcynie. Pasję do gotowania ma każda z pań: Elżbieta Pająkowska, Małgorzata Reinholz, Marlena Augustyńska i Katarzyna Wamka. Zaczynały w domach, gotując swoim rodzinom. Teraz serwują pyszności przedszkolakom i uczniom, ale nie tylko. Siedziba mieści się w Przedszkolu Leśny Zakątek w Cekcynie.
- Głową spółdzielni jest pan Darek
– śmieją się panie.
W kuchni panuje wesoła atmosfera, chociaż pracy nie brakuje, szczególnie przed świętami, kiedy odwiedzamy cekcyńską spółdzielnię. Śmiech nie odrywa pań od pracy. Przeciwnie: każda jest skupiona na swoim zadaniu. Dariusz Jóźwik jest prezesem spółdzielni od momentu jej powstania - sierpnia tego roku.
Wcześniej Dariusz Jóźwik pracował w Norwegii. Jakie norweskie wzorce wprowadził w Cekcynie? I jak przekonać przedszkolaka do zjedzenia zdrowego hummusu? O tym piszemy w "Tygodniku Tucholskim"!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz