Zamknij

Składniki żywieniowe wspierające pracę układu nerwowego

11:17, 07.06.2018 ARTYKUŁ SPONSOROWANY Aktualizacja: 11:36, 07.06.2018

Rozwój cywilizacyjny przyniósł ze sobą nie tylko postęp w wielu dziedzinach nauki, lecz również wpłynął na stan naszego organizmu i pracy jego wielu układów. Ciągły pośpiech, problemy w pracy, nieregularny sen, brak aktywności fizycznej, nieprawidłowa dieta jako czynniki, które ciągle towarzyszą osobie w czasach współczesnych, odbiły piętno w funkcjonowaniu przede wszystkim układu nerwowego. Coraz częściej odnotowuje się zwiększoną zachorowalność wśród społeczeństwa na takie schorzenia jak depresja, nerwica, stany lękowe, a także brak koncentracji czy rozdrażnienie. Dysfunkcje układu nerwowego mogą być związane z oddziaływaniem czynników środowiskowych. Jednym z istotnych elementów jest odpowiednio zbilansowana dieta, która powinna dostarczyć niezbędnych składników mineralnych i odżywczych, tym samym chroniąc nasz układ nerwowy.

Składnik odżywczy istotny dla pracy układu nerwowego - tłuszcz! 

Struktury mózgowe jako element układu nerwowego pobierają jako substrat w przemianach energetycznych głównie glukozę. Często, gdy odczuwamy ospałość czy zmęczenie sięgamy po „coś słodkiego” aby uzupełnić rezerwy energetyczne mózgu. Jednak czy słusznie sięgamy zazwyczaj po węglowodany proste, aby usprawnić pracę układu nerwowego? W codziennym jadłospisie należy spojrzeć na zawartość przede wszystkim tłuszczu, a w tym najbardziej istotnych dla pracy układu nerwowego wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA omega- 3 i omega- 6. Wchodzą one w skład struktur mózgowych biorących udział w neurogenezie oraz w tworzeniu wypustek nerwowych. Brak odpowiedniej podaży tej niezmiernie istotnej grupy składników odżywczych może stać się podłożem do wystąpienia wielu schorzeń układu nerwowego. Aby w codziennym jadłospisie dostarczyć odpowiedniej zawartości kwasów tłuszczowych, należy włączyć przede wszystkim ich główne źródło, jakim są ryby morskie tj.: makrela, śledź, łosoś, dorsz, tuńczyk. Do istotnych produktów zawierających znaczne ilości kwasów należy między innymi awokado, orzechy, czy nasiona - np. słonecznika, lnu                       

Witaminy dla układu nerwowego

Jedną z najistotniejszych grup witamin, która ma istotny wpływ na zachowanie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, są witaminy z grupy B. Witaminy te biorą udział w budowaniu neurotransmiterów (witamina B1 i B6), których zaburzona synteza prowadzi do zahamowania przekaźnictwa nerwowego. Niedobór witamin z tej grupy, w tym witaminy B9, może stymulować ponadto zaburzenia w ośrodkach nerwowych odpowiedzialnych za stany emocjonalne. Przy stwierdzonych niedoborach tych witamin warto włączyć więc produkty, które dostarczą znacznych ilości witamin z grupy B, są to:

  • rośliny strączkowe: soja, fasola, soczewica,
  • mięso w tym: wołowina, wieprzowina,
  • sezam, orzechy włoskie,
  • kasza jaglana, kasza gryczana,
  • chleb żytni, makarony pełnoziarniste, zarodki pszenne,
  • awokado, szpinak, banan,
  • produkty mleczne: twaróg, kefir,
  • ryby: łosoś, makrela, tuńczyk.

Oś mózgowo-jelitowa a mikroflora

Występująca przy nabłonku jelita bariera jelitowa współgra ściśle z układem krwionośnym, immunologicznym oraz układem nerwowym tworząc szczelną barierę do selektywnego transportu poszczególnych składników w jelicie. Bariera ta tworzona jest również przez wyspecjalizowane grupy mikroorganizmów, które poprzez produkcję enzymów i innych substancji stymulują pracę układu pokarmowego. Oddziaływania mikroorganizmów w nabłonku ściany jelita wpływa również na pracę układu nerwowego. Centralna część układu nerwowego - mózg - współtworzy z barierą jelitową ścisłe połączenie, przez które przepływa wiele różnorodnych substancji biochemicznych regulujących pracę mózgowia. Wszelkie dysfunkcje bariery jelitowej wiążą się zaburzeniami układu nerwowego. Liczne badania wskakują, iż występowanie dysbiozy w jelicie może przyczyniać do wystąpienia chorób układu nerwowego, w tym chorób neurodegeneracyjnych. Do stanu tego może prowadzić dieta oparta na żywności wysoko przetworzonej, bogata w tłuszcze nasycone i cukry proste. Do wystąpienia dysbiozy przyczynia się również przewlekłe stosowanie antybiotykoterapia oraz innych środków farmakologicznych np. inhibitorów pompy protonowej. U osób z potwierdzonymi schorzeniami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzhaimera, autyzm czy schizofrenia, notowano silne zaburzenia w składzie prawidłowej mikroflory organizmu. Warto więc, planując jadłospis, który będzie wspierał układ nerwowych, włączyć produkty naturalnie zawierające dobroczynne mikroorganizmy. Aby zapewnić odpowiednią liczbę mikroorganizmów zasiedlających jelito, należy włączyć produkty fermentowane zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Należą do nich między innymi:

  • kefir,
  • mleko acidofilne,
  • jogurty,
  • kapusta kiszona,
  • ogórki kiszone i inne.

W przypadku stwierdzenia dużej dysbiozy w jelicie cienkim warto zwróć uwagę na podanie odpowiedniej suplementacji, w tym probiotykoterapii celowanej.  

Podsumowanie

Stosowanie powyższych zaleceń odnośnie włączenia do codziennej diety wybranych składników zawartych w żywności pozytywnie wpłynie na pracę układu nerwowego. Odpowiednia higiena snu, aktywności fizyczna oraz prawidłowo zbilansowany jadłospis uchronią nasz organizm przed występowaniem chorób neurodegeneracyjnych. Aby zapewnić odpowiednią codzienną podaż istotnych składników mineralnych czy witamin w diecie, warto udać się do dietetyka, który dzięki nowoczesnemu programowi do tworzenia jadłospisów Kcalmar.pro stworzy odpowiedni jadłospis w oparciu o produkty wspierające pracę układu nerwowego. Dietetyk wprowadzi do jadłospisu produkty o największej zasobności wymienionych składników odżywczych. Aby wyszukać dietetyka wystarczyć skorzystać z wyszukiwarki specjalistów w tym zakresie na stronie Kcalmar.com

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%