Zamknij
REKLAMA

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kawie bezkofeinowej

09:34, 27.07.2018 | ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Czym jest kofeina?

To substancja naturalnie występująca w kawie, herbacie i kakao. Do napojów energetycznych jest ona dodawana sztucznie. Kofeina oddziałuje na układ nerwowy, stąd pobudzenie, lepszy nastój, koncentracja i zdolności pamięciowe po spożyciu napojów ją zawierających. Kofeinę można przedawkować. Objawy nadużycia kofeiny to wymioty, nudności, szybsze bicie serca, osłabienie, a nawet drgawki i porażenie. Większość z nas ma tolerancję kofeiny na poziomie do 300 mg dziennie, ale każdy może reagować inaczej. Są też grupy ludzi, jak dzieci i kobiety w ciąży, które nie powinny spożywać kofeiny. Kofeina może uzależnić. Jeśli nadużywa się jej regularnie i organizm jest uzależniony, mogą wystąpić kłopoty ze snem, rozdrażnienie, apatia, uczucie irracjonalnego lęku i niepokoju.

Ile jest kofeiny w kawie?

Nie każda kawa zawiera tyle samo kofeiny. Jej ilość w napoju zależy od ziaren kawy, ich stopnia wypalenia, formy przygotowania naparu i metody parzenia. Ziarna arabika zazwyczaj mają mniej kofeiny niż robusty. Tradycyjna kawa ma od 70 do 140 mg kofeiny w 200 ml napoju. Kawa rozpuszczalna od 50 do 80 mg na 200 ml. Mocna czarna kawa może mieć nawet do 200 mg kofeiny w 240 ml napoju. Latte, cappuccino, americano i inne kawowe napoje mają około 63 mg kofeiny na 200 ml. Co ciekawe, kawa bezkofeinowa w kapsułkach także ma śladowe ilości kofeiny: od 4 do 8 mg na 125 ml. Musi zawierać nutkę kofeiny, by zachowała smak i aromat podobne kawie. Według przepisów Unii Europejskiej zawartość kofeiny nie może być wyższa niż 0,3 procent w kawie rozpuszczalnej i 0,1 w zielonych ziarnach kawy.

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Kawa bezkofeinowa powstaje w wyniku procesu zwanego dekofeinizacją, czyli pozbawienia ziaren kawy kofeiny. Co prawda odkryto w 1983 roku roślinę mającą ziarna kawy bez kofeiny – odmianę robusty – i została ona opisana w 2008 roku, ale jej wykorzystanie jak na razie nie upowszechniło się. Roślina ta występuje w centralnej Afryce. Dekofeinizacja jest znana od pierwszej połowy XIX wieku, kiedy chemik Friedlieb Ferdinand Runge dokonał tego procesu na prośbę swojego kolegi, poety Johanna Wolfganga von Goethego. Niemiecki geniusz pióra cierpiał na bezsenność i uznał, że ma to związek z nadużywaniem kawy. Runge odkrył kofeinę podczas analizy składu kawy, a potem pozbył się podczas eksperymentów. W 1905 roku Ludwig Roselius udoskonalił ten proces. Współcześnie na przemysłową skalę separuje się kofeinę trzema sposobami. Najpierw spulchnia się ziarenka kawy, tak by ich przestrzeń była większa i łatwiej było usunąć kofeinę. Następnie można wykorzystać rozpuszczalniki chemiczne, gazy nadkrytyczne lub wodę oraz ekstrakty pozbawione kofeiny. Do dekofeinizacji nie używa się już benzenu, który był wykorzystywany w procesie na początku jego odkrycia. Okazało się, że benzen ma właściwości rakotwórcze i może także wywołać senność, zawroty głowy czy podrażnienie oczu.

Dla kogo jest kawa bezkofeinowa?

Kawa bezkofeinowa jest idealną opcją dla wszystkich, którzy nie mogą pić zwykłej kawy. Dotyczy to kobiet w ciąży czy osób z nadciśnieniem albo innymi problemami zdrowotnymi, którym niewskazane jest spożywanie kofeiny. Także osoby cierpiące na bezsenność lub chcące napić się kawy późnym wieczorem mogą sięgnąć po napar bez kofeiny. Kawa bezkofeinowa jest zdrowa – odkąd wycofano się ze stosowania benzenu w dekofeinizacji, nie ma powodów do obawy, czy napar w jakikolwiek sposób nam zaszkodzi.

Czy jest różnica w smaku między kawą bez a z kofeiną?

To pytanie, które najbardziej dręczy pasjonatów kawy. Być może chcieliby oni spróbować zmienić nawyki i pić kawę bez kofeiny, ale obawiają się, że nie jest ona smaczna. Okazuje się, że wiele osób nie zauważa różnicy, czy kawa jest kofeinowa, czy nie. W przeprowadzonym przez gazetę „The Huffington Post” eksperymencie 8 osób próbowało kaw mrożonych i gorących z kofeiną oraz bez. Wyniki były następujące: 5 na 8 osób odgadło, która gorąca kawa jest bez kofeiny, a 3 na 8, która mrożona kawa nie zawiera kofeiny. Tylko 2 z 8 osób poprawnie wskazało i gorącą, i mrożoną kawę bezkofeinową.

Jeśli odczuwasz jakiekolwiek niedogodności po piciu kawy z kofeiną – problemy z zaśnięciem czy rozdrażnienie – a nie chcesz rezygnować z picia kawy, spróbuj wersji bezkofeinowej.  Możliwe, że nie zauważysz większej różnicy w smaku, za to Twoje samopoczucie ulegnie poprawie.

Źródła:

https://kawa.pl/artykuly/kawa-bezkofeinowa-czy-warto-ja-pic/

http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/go:2/art1222,czy-kawa-bezkofeinowa-jest-zdrowa.html

(ARTYKUŁ SPONSOROWANY)

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Po dniu 25 maja 2018 roku administratorami danych będzie firma Magraf s.c, ul. Dolina 57 85-212 Bydgoszcz, oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszej stronie internetowej do Twoich potrzeb i zainteresowań oraz wykonywanie różnych badań mających na celu polepszanie usług internetowych i dostosowywanie ich do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

Jaki jest cel przetwarzania danych?

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez naszych Użytkowników z naszej strony internetowej wraz z funkcjonalnościami na niej udostępnianych ,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszej stronie przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów. Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby: dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań,zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym, aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem dane mogą zostać przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. dostawcą usług IT, agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług, Zaufanym Partnerom oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Informujemy, że na naszej stronie internetowej dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych Partnerów.

Jak możesz zarządzać swoimi danymi?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności. Tam też znajdziesz informacje jak to zrobić.

Zaznacz przycisk „Zgadzam się” jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w formularzu przez Magraf s.c, ul. Dolina 57 85-212 Bydgoszcz i naszych Zaufanych Partnerów jako administratora danych osobowych, w celach marketingowych, które obejmują także niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie aktywności na stronie internetowej zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa. Wyrażenie zgody jest dobrowolne , masz prawo do dostępu do swoich danych, ich poprawiania, a także wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie, a także o pozostałych kwestiach wynikających z art. 13 RODO, dostępnych w Polityce prywatności..

Zgadzam sięNie teraz
© tygodnik.pl | Prawa zastrzeżone